Kom i mål med Vikens fylkesordførerkjede i siste liten

Kun drøye to uker før ordførerkjedet skulle offentliggjøres, måtte en tredjedel av det kastes og støpes på nytt. – Dette har vært veldig mye jobb på veldig kort tid, beskriver Gressvik-gullsmed Remy Bugge, som nok er aller mest glad for å være ferdig med det han selv kaller et «moderne, heftig og synlig symbol».

Da de nyvalgte fylkestingsrepresentantene i Viken samlet seg til konstituerende møte i Ås torsdag, var ett av høydepunktene offentliggjøringen av det splitter nye kjedet som skal bæres av ordføreren i det kommende storfylket.

– Dette er et ganske stort kjede, veldig synlig, og annerledes enn alt annet som er der ute. Det er mye mer moderne i uttrykket, og ganske heftig. Det liker vel egentlig politikerne, tenker jeg, at det er litt størrelse på det, sier den Fredrikstad-bosatte gullsmeden Remy Bugge med glimt i øyet.

Sammen med kollega Ingvild Authen og de øvrige medarbeiderne i Bugge & Authen juvelerverksted på Gressvik, fikk han i sommer oppdraget med å designe og produsere ett av de fremste symbolene i fylket som blir en realitet fra 1. januar 2020.

Les også: Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges

Gikk rett på sak

Bugge legger ikke skjul på at det er noen svært krevende måneder de har lagt bak seg.

– Vi fikk dette oppdraget rett før i fellesferien, og da får man ikke gjort noe som helst, så vi fikk ikke begynt før over sommeren. Da hadde vi i bunn og grunn to måneder på oss fra vi kunne starte, til det skulle være ferdig. Det er veldig kort tid når man faktisk skal utvikle en modell helt fra bunnen av, fastslår han.

Kjedet er produsert ved Bugge & Authens lokale, både på Gressvik og i Oslo. På grunn av det stramme tidsskjemaet, fikk de heller ikke gjennomført testfasen som er vanlig ved denne typen jobber, for å finne ut hva som funker og ikke.

– Vi har heller aldri laget et ordførerkjede tidligere, selv om vi har laget veldig mye forskjellig og stort, så det var «risky». Men så virket det som ting skulle gå helt uten problemer, og vi begynte å snakke om at dette hadde vært for lett. Alt gikk som det skulle, vi gjorde bare noen små tekniske korreksjoner som ikke gikk ut over designet, forteller Bugge.

– Så fikk vi kjedet støpt ut, pusset og pusset – som tar helt forferdelig lang tid, med mange personer i sving – og så skulle det til emaljering, fortsetter han.

Les også: Bugge & Authen trakk det lengste strået – skal lage Vikens fylkesordførerkjede

– Halvdårlig stemning

Dette er noe av det siste man gjør før jobben er ferdigstilt, men det var også i denne fasen de oppdaget et realt problem.

– En tredjedel av kjedet kunne ikke brukes, fordi det dukket opp luftbobler som hadde vært skjult i støpen, men som kom fram da man varmet opp til 8-900 grader. Vi måtte altså kaste en tredjedel, med to og en halv uke igjen til vi skulle levere, forklarer Bugge engasjert.

Mens tidsfristen nærmet seg med stormskritt, måtte de altså rykke et stykke tilbake i prosessen.

– Da var det halvdårlig stemning i alle leirer, for å si det sånn. Vi måtte printe og støpe nye deler, og selvfølgelig var en av disse selve skjoldet, som kanskje er den viktigste, sier gullsmeden.

–  Den aller siste delen fikk vi i forrige uke, og i innspurten har alle sammen sluppet alt de har i hendene og bare jobbet med dette. Folk har stått og gnikket og pusset opp og ned, og vi driver butikk ved siden av, så de siste ukene har vært beinharde, legger han til.

Les også: Dette er Ap, Sp, MDG og Sp enige om i det nye Viken-fylket

Foto: Trond William Andersen

Slik ser det nye fylkesordførerkjedet for Viken ut. FOTO: Trond William Andersen

Fylkeskommunal ros

Selv er han godt fornøyd med resultatet, og håper både nyvalgt fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) og de som kommer etter ham blir det samme.

– Jeg har prøvd det selv, og det ligger veldig godt på og er behagelig å ha på seg. Det var veldig viktig for oss at det tekniske er bra, fastslår Bugge.

Prosjektansvarlig for kommunikasjon og politisk støtte i Viken fylkeskommune, Tone Stenbek, bekrefter at også de er svært tilfreds med det nye ordførerkjedet.

– Det ser bra ut, har god og spennende symbolikk, og er nyskapende – noe som passer bra inn i Viken, sier hun til Demokraten.

Les også: Ap trer endelig fram i lyset

– Hadde ikke hatt sjans uten hjelp

Totalt et tjuetalls personer har vært involvert i arbeidet med kjedet, og Bugge er klar på at de aldri ville klart jobben alene.

– Hadde det vært bare meg og Ingvild, hadde vi ikke hatt sjans. Det er en grunn til at flere gikk ut i avisen da konkurransen ble lyst ut, og sa at dette ikke var gjennomførbart (+). Det er det egentlig ikke heller, men vi er såpass mange folk nå, og har to butikker og eget verksted. Det gjør at vi faktisk har musklene til å klare det, men det var definitivt ille nok for oss, sier han med et lettet smil.

Og gullsmedbedriften kommer nok ikke til å hoppe på et tilsvarende oppdrag med det aller første.

– Vi blir ikke rike av dette, for det koster ganske mye å produsere noe sånt. Det er fullt mulig for oss å gjøre noe liknende igjen, men jeg ville ikke gjort akkurat dette en gang til, på to måneder.

– Det hadde vært fint å få litt mer tid. Politikerne bevilger seg selv ganske mye tid til ting og tang, så jeg vet ikke helt hvorfor de ikke kan gjøre det til andre også, sier Bugge lattermildt.

Les også: Haabeth henger fra seg ordførerkjedet etter 26 år som heltidspolitiker (Demokraten+)

Listefyll for Liberalistene

Ved høstens fylkestingsvalg stilte han faktisk selv på valglistene til Liberalistene, men avfeier at dette har vært i konflikt med ordførerkjede-oppdraget.

– Kjedet er et symbol på vervet, uansett hvilket politisk parti som kommer til makta, og er på en måte ordførerens uniform. Dette er en lang tradisjon som strekker seg tilbake til før Middelalderen, og den går på tross av både styresett og politisk tilhørighet, så det ser jeg ikke noe problem med, sier Bugge.

Han sto heller aldri «i fare» for å bli valgt inn, da han sto på en 11. plass, og partiet hans ikke fikk inn noen representanter i Viken fylkesting.

– Jeg må nok innrømme at jeg var litt listefyll, og har ikke tid til å være politiker, fordi jobben tar alt for mye tid. Det hadde vært morsomt å ende opp med kjedet selv en dag, hvis man skal se det fra den vinkelen, men jeg har ingen ambisjoner om det, forsikrer han.

– Nå skal det sies at hvis jeg hadde blitt valgt inn, så ville jeg kanskje vurdert å ikke bruke så mye penger på noe sånt som dette. Men det er en annen sak, og ikke min avgjørelse, så det skal jeg ikke legge meg oppi, sier Bugge som et siste lite stikk.

Remy Bugge og Ingvild Authen driver til daglig gullsmedforretninger og -verksteder i både Fredrikstad og Oslo.
Foto: Hermund L. Kjernli

Remy Bugge og Ingvild Authen driver til daglig gullsmedforretninger og -verksteder i både Fredrikstad og Oslo. FOTO: Hermund L. Kjernli