Debatt

Vi trenger politikere som tar ansvar, og som vil slutte å lete etter mer olje

Som små unger i en sandkasse sitter representantene for landets «fossilpartier» og krangler om hvem som skal kutte utslipp.

«Norge er bedre rustet enn de fleste andre til å ta grep for å bremse klimakrisen.» skriver Henrik Domino.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Dere først!» sier Støre og peker på Kina. Ifølge ham er det ikke Norge, men Kina som FNs klimarapport sikter til når den sier at verden må slutte å lete etter mer fossil energi. Nei, sier Senterpartiets nestleder Borten Moe – det er Polen som må kutte først! Han er blitt plattformsjef må vite – da passer det dårlig å bli fortalt at verden ikke tåler mer olje – uansett hvor norsk og «ren» den måtte være. Og når NRKs Fredrik Solvang spør Erna om klimakrisen blir verre eller bedre av at Norge fortsetter å lete etter olje så svarer hun: Ingen av delene! Så mye for Høyres «offensive» klimapolitikk. Frp bryr seg knapt, mens KRF sier seg bekymret for verdens fattige barn i møte med klimaendringene. Og vil derfor bare lete i «modne» områder. Som om forbrenning av oljen derfra skulle være mer skånsom.

Kina eller Polen først?

—  Henrik Domino, MDG-velger

Man fristes til å kalle oppførselen for barnslig. Og det er den definitivt. Men først og fremst er den uforståelig. FN bruker begrepet «Kode RØD» - det er ikke til å misforstå. En milliard barn er i ekstrem fare. Klima, artsmangfold, bosetning og matforsyning er truet.

Til alt overmål peker rapporter fra SSB på at stans i leting etter olje kun vil ha helt marginale økonomiske konsekvenser. Forskning viser videre at kutt i norsk oljeutvinning sannsynligvis vil føre til reduserte utslipp globalt.

Oljefondet er nå på 12.000 milliarder kroner. Bare avkastningen på fondets investeringer er på nesten 1.000 milliarder – det er fem ganger så mye som det vi tjener på selve utvinningen. Norge er bedre rustet enn de fleste andre til å ta grep for å bremse klimakrisen.

Men da trenger vi politikere som tar ansvar. Og som et absolutt minimum vil slutte å lete etter mer olje. Valget i år blir det viktigste på lenge.

Mer fra: Debatt