Debatt

«Koordinere brød og sirkus, respekt for historien, samarbeid og innovasjon – en umulig oppgave?»

En Gamlebyen-koordinator må ikke bli fastlåst i gamle mønstre og «fanget» av sterke profiler, skriver Demokratens Tomm Pentz Pedersen.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tomm Pentz Pedersen
journalist og debattansvarlig 

Fredrikstad kommune jobber med å ansette en prosjektleder for områdeplanen i Gamlebyen og vil foreslå en egen Gamlebyen-koordinator. Sistnevnte tiltenkt samme arbeidsoppgaver som sentrumslederen i Fredrikstad.

Blir arbeidsoppgavene for en Gamlebyen-koordinator med brød og sirkus, respekt for historien, samarbeid og innovasjon – en umulig oppgave? Forhåpentligvis ikke, det er mange som vil mye i Gamlebyen og har stor kjærlighet til bydelen. I tillegg registrerer vi at et generasjonsskifte i enkelte leire nå er i ferd med å fjerne tidligere stridigheter og kruttslam innenfor vollene.

Les også: Ragnar Dahl er landets eneste kommunale vollmester (Demokraten+)

I fjor fortalte vi om høyskolestudentene Ulriksen og Eikrem som i sin bacheloroppgave skrev om Gamlebyens utfordringer. Konklusjonen etter å ha gjennomført 42 intervjuer var ikke oppsiktsvekkende – men likevel enkelt treffende: «Alle grupperinger i Gamlebyen må snakke sammen og løfte bydelen ut av skyggen – ved hjelp av en Gamlebyen-leder».

For mange var Gamlebyen på 70-tallet et ikke fullt så ettertraktet boligområde hvor filosoferende kunstnere, grønnkledd eksersis, en profilert sykkelhandler, glassblåser, jernvarebutikk, fagfolk innen elektriske installasjoner og begravelser, og en skjenkestue – det som utgjorde lokalsamfunnet. Heldigvis har bydelen utviklet seg – som resten av samfunnet – selv om enkelte fra det overstyrende «1700-talls regimet» de siste tiårene har gjort det man kan for å stikke kjepper i hjula. Bokstavelig talt i Hermansens tøffetog og et julemarked som var på rett vei – men hvor barnålene visnet flere uker før kirkeklokkene i Østre Fredrikstad ringte jula inn.

-Jeg vet det er som å stikke fingeren i et vepsebol, men noen må rydde opp i Gamlebyen. Og det må bli kommunen, sier Alexander Hermansen. 

Men understreker samtidig at det mange som samarbeider usedvanlig godt. Han har fått nok - mer enn nok - etter motstanden mot togplanene. Og at en håndfull personer skalter og forvalter festningsbyen som det skulle være deres egen private eiendom. 

tog gamlebyen

Det er et utall av vellykkede og populære arrangement i Gamlebyen – men for noen har røster i bakgrunnen visket: «Du må'kke Komme her Og komme her». Sterke røster som garantert noen har innsett er best å spille på lag med hvis eget prosjekt skal bli gjennomført.

Les også: Fram fra fortida (Demokraten+)

Spesialforretninger bør ha en naturlig plass i Gamlebyen – utfordringene er en omsetning som svinger enormt gjennom uka og parkeringsproblematikk.

Det er et faremoment at en koordinator i Nordens best bevarte festningsby blir fastlåst i gamle mønstre og «fanget» av sterke profiler. Personen må selvfølgelig ha gode samarbeidsevner – men også få handlingsrom fra kommunal side – slik at virkemidler kan brukes til å få alle på det samme toget.

Se flere meningsytringer på Demokraten debatt!

Mer fra: Debatt