Nyheter

– Jeg tenker på oldefar ofte, men livet mitt tok en annen vei

Ragnar Dahl er landets eneste kommunale vollmester.

Bilde 1 av 9

Vollmester Ragnar Dahl møter oss med et stort smil, et fast håndtrykk og en dings på magen.

– Jeg kjører robot!, sier han før han bråsnur og farer opp på vollkrona. Vi følger etter. Snart får vi møte roboten, selvkjørende dieseldrevet gressklippertraktor, fjernstyrt fra 150 meter unna og evne til å forsere de stedvis 40 grader bratte hellingene på vollverket. Og veldig morsom å skremme folk med.

– Da gjemmer jeg meg, så ingen ser meg. Så kan jeg kjøre den rett opp bak dem, sier han og ler.

LES OGSÅ: – Det ordtaket rappa jeg fra en bar i Irland. Jeg synes det var så fint (Demokraten+)

Grønt, men ikke grønt

Han er levende opptatt av alt som spirer og gror på grøntanlegget, og et vandrende leksikon over festningens historie. En gang var den alt som sto mellom oss og trusselen fra Europa. Et halvstjerneformet festningsverk bygget i nederlandsk tradisjon med fem bastioner på en hovedvoll med foranliggende voller og utenverker av raveliner og vollgrav.

I 1991-1994 ble festningen oppgradert og strammet opp, Ragnar ble ansatt som kommunal vollmester og startet dermed sitt daglige virke i oldefarens fotspor. Nesten.

– Han var offiser her på festningen i over femti år. Jeg tenker på oldefar ofte når jeg går her ute, men livet mitt tok en annen vei, sier han og ser ut over vollene mot Vaterland.

– Jeg prøvde militæret. Men jeg valgte å utdanne meg i det grønne.

Ragnar har tilgang til de fleste av byens bakgårder og rom.

HOLDER VOLLANE I ORDEN: Vollmester Ragnar Dahl har tilgang til de fleste av byens bakgårder og rom. FOTO: ERIK WIGGO LARSEN

Den unge Ragnar Dahl gikk landbruksskolen på Kalnes og har jobbet i naturen hele livet. 41 år i kommunens tjeneste, den siste halvdelen i Gamlebyen. På festningen har han ansvar for 500 historiske trær, et ukjent antall dekar gress, og en myriade av blomsterflora.

– Alle grønne ting har fotosyntese. Jeg pleier å tenke på Gamlebyen som Fredrikstads lunge. Også er det viktig for meg å ta vare på biene. Derfor lar jeg de unge seljene stå langs vollen, for det er mat til biene om våren. Så kommer kastanjene, og deretter blomsterenga.

PORTRETTET: – I det rommet møtte jeg døden. Den bare var der. Fylte hele rommet (Demokraten+)

---

Fakta om Gamlebyen

  • 1567 Etter at svenskene har brent Sarpsborg, blir byen flyttet til Glommas munning, og blir grunnlagt ved kongelig dekret av 12. september.
  • Da Norge mistet Bohuslän med Bohus festning i 1658, ble Fredrikstad en viktig grenseby. I 1663 begynte man derfor bygging av en helt ny festning etter tegninger av den nederlandske ingeniøroffiseren Willem Coucheron med et system av brede vannfylte vollgraver og dype jordvoller. Mot landsiden har festningen tre hele og to halve bastioner, utstikkende stjernespisser med plass for kanoner.
  • Gamlebyen i Fredrikstad ble påbegynt i 1663 for å forsvare grensen og var en festningsby frem til 2002. Med sin sentrale beliggenhet og nærhet til kontinentet fikk Fredrikstad tidlig inspirasjon og kunnskap fra den store verden. På 1700-tallet strømmet kunstnere, forfattere og andre reisende til byen og satt spor i det lokale tankesettet og kulturen. Seilskutene brakte med seg fremmede matvarer, kunst, og handelsvarer fra Orienten, Amerika og Europa.
  • Militære ledere og kongehus brakte arkitektur, byplanlegging og litteratur til byen. Festningen er det mest intakte festningsanlegget av sitt slag i Europa. Innenfor festningsmurene har ulike avdelinger av Forsvaret levd side om side med det sivile samfunn i mer enn 350 år, skriver Wiggo Andersen på ordigrenseland.no.

---

Mer fra Dagsavisen