Nyheter

– Å jakte hjortevilt er ikke uten risiko

Hendelsen i USA nylig, der en eldre mann ble drept av en hjort han hadde skutt, sjokkerer verden. NJFF-leder Kjetil Særby gir gode råd til hjortejakta

Det var tirsdag kveld at den erfarne jegeren i 60-årene hadde skutt – og tilsynelatende drept – hjorten. Han ringte nevøen for å få bistand med uthenting av dyret fra skogen. Men da nevøen kom frem, var mannen påført dødelige stikkskader, skriver CNN.

Han døde av skadene før ambulansen kom.

– Det skjer at jegere blir skadet av hjortevilt, bekrefter leder i Norges Jeger- og fiskerforbund (NJFF) i Østfold, Kjetil Sørby.

–  Å jakte hjortevilt er ikke uten risiko.

LES OGSÅ: 10 fikk bot på vei til jobb

Økende bestand i Norge

Kronhjorten øker i antall i Norge, og er på rask fremgang i skogene i Østfold. I år er det åpnet for jakt på kronhjort i flere kommuner i Østfold.

Hjortejakta er den jakta som feller flest dyr og som stadig flere jegere trekkes mot. I fjor var 800 nye hjortejegere på jakt, og for tiende år på rad var hjortejakta i fjor større enn elgjakta målt i antall felte dyr, skriver njff.no.

Det ble felt 42.500​ hjort i løpet av jaktåret 2018, en oppgang på 4.800 dyr fra året før. Dette er nå flere enn i toppåret 2010, da det ble felt 39.143 dyr, viser jaktstatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

LES OGSÅ: Skogsområdet hadde stått i fred i omlag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd

Ettersøksjegere har størst risiko

NJFF har strenge krav til opplæringen av jegere for å minimere risikoen for både dyra og jegerne, ved felling av hjortevilt. Opplæringen skal legge til rette for gode og treffsikre skudd, som gjør at dyret dør raskt og med så lite smerte som mulig.

– Det hender likevel at ting skjer, som gjør at skuddet ikke treffer som planlagt. Alle norske jegere er opplært i hvordan de skal nærme seg dyret på en trygg måte for å avlive det ordentlig i de situasjonene, sier Sørby.

Noen ganger vil dyret likevel klare å løpe unna. I de tilfellene sendes det ut ettersøksjegere.

– De er spesialtrente og har med seg godkjente ettersøkshunder. Et skadet dyr kan være redd og aggressivt.

– Har norske jegere blitt drept på denne måten noen gang?

– Det er ikke mange dagene siden en jeger ble skadet. Men jeg har ikke hørt om noen som har dødd, sier Sørby.

LES OGSÅ: Disse Fredrikstad-veiene får nytt navn (Demokraten+)

– Ikke farlig for turgåere

Selv om hjortejakta er risikofylt, skal det ikke være farlig å møte på kronhjort ute i skogen, som turgåer.

– Hva gjør du hvis du møter hjort i skogen?

–  Stå pent og nyt synet. Det er en av de vakreste naturopplevelsene man kan ha. Hvis du er redd, bør du også bare stå stille og vente til dyret har gått sin vei. Det eneste som kan være farlig, er om du kommer mellom mor og barn. Da vil dyret forsvare ungen, men de bruker sjelden geviret. De vil heller slå med frambeina, sier Sørby.

LES OGSÅ: Kattemennesker har bedre selvtillit

Mer fra Dagsavisen