Tvilsom prinsesselykke

Prinsessens tittel brukes aktivt i markedsføringen av det kvasireligiøse showet

Det er først på sin plass å gratulere Märtha Louise med ny kjæreste. Vi unner alle en partner og en følgesvenn i livet.

Men midt i all lykken, har vi en rekke betenkeligheter: Først vil vi prinsipielt advare mot å bruke kjærligheten til å lansere kommersielle produkter, som denne norgesturneen prinsessen og kjæresten, den amerikanske sjamanen Durek Verrett, står på terskelen til. Kjærligheten blir på et vis mindre troverdig da, og litt hul.

Første stopp er Stavanger førstkommende mandag, der siddisene er invitert på «en reise i livets mysterier». For seks hundre kroner loves man «å komme i dypere kontakt med sin indre kraft». Rammen er St. Petri-kirken. Det er lov også å stille seg undrende til den norske kirkes vurdering av leietaker. Etter Stavanger følger Oslo og Fredrikstad. Billettsalget skal ha skutt fart etter at nyheten om forholdet ble kjent.

Kongehusets nyeste medlem er altså sjaman, en healer og en «spirituell guide» med rike og berømte folk på sin kundeliste i USA. Han hevder å kunne snu atomer, få svulster til å forsvinne og rydde opp i blodkreft, og han advarer mot bruk av medisiner, men vektlegger bruk av planter og røtter. Dette er åpenbart livsfarlige råd.

Prinsessens tittel brukes aktivt i markedsføringen av det kvasireligiøse showet. Det er på sin plass å advare på det mest alvorlige mot å bruke kongehusets tradisjon, troverdighet og tyngde blant store deler av den norske befolkningen til å gi nyreligiøst kvakksalveri kredibilitet. At kongehuset som institusjon klebes så tett på sjarlatanvirksomhet, må være svært ubehagelig for kongen og dronningen. For kongehuset er dette en omdømmemessig katastrofe.

Det som derimot er bra, er at kongehuset tar atter et skritt i moderne retning. Med sin norsk-indisk-haitiske bakgrunn vil Verrett styrke kongehusets rolle som multikulturelt forbilde.