Oljepengeutslipp

Sigbjørn Johnsen kaller Norge et paradis og tegner en krittstrek.

Hadde vi ikke visst bedre, kunne vi ha kommet til å misforstå og tolke det som en sensasjon, vi pressefolk som trålet Stortingets vandrehall etter Sigbjørn Johnsens finanstale i går. For da Frp-leder Siv Jensen ble spurt (slik hun blir hvert år) om hun syntes det var mulig å bruke mer oljepenger enn regjeringen, kom det ikke et rungende «jah!!». Ingen lekser om verdens rikeste land. Ingen lange tirader om verdig trengende som burde få en større del av kaka når staten flommer over av melk, honning og snabba cash.

«Det må vi komme tilbake til», sa Siv Jensen. «Det må den kommende finansministeren se på», forklarte hun. At det er hun selv som er denne foreløpig helt tause «kommende finansministeren», hjalp ikke. «En hypotetisk problemstilling», som hun sa. Men som Frp-leder måtte hun vel ha en mening om finansminister Sigbjørn Johnsens oljepengebruk? Var det ikke en skandaløs provokasjon og et eksempel på ondskapsfull gjerrighet at han bare ville bruke 2,9 prosent av oljefondet i neste års budsjett? Mens gamle lider, veiene smuldrer opp, folk skattes i hjel og bilistene jages av grådige bompengeselskaper? Nei. «Ingen kommentar», sa Siv Jensen.

I statsbudsjettet foreslår regjeringen å bruke 135 milliarder oljekroner neste år. Det er 11 milliarder mer enn i fjor. Men dersom handlingsregelens bud om å bruke fire prosent skulle følges blindt og slavisk, kunne ytterligere 54 milliarder oljekroner ha blitt pumpet inn i norsk økonomi. Det er det ingen som tar til orde for. Det store spørsmålet er om Erna Solberg og Siv Jensen vil la seg friste til å jekke opp potten lite grann. Enten når de to skal lage et nytt forslag til budsjett for neste år - eller når de tar med seg dette budsjettet til Stortinget for å overtale Venstre og KrF til å stemme for det.

Avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen brukte store deler av finanstalen og pressekonferansen etterpå til å snakke om moderasjon, nøkternhet og langsiktighet. Der en gjennomsnittlig politiker ofte bruker mest tid på å fortelle om alle gode formål det er viktig å bruke mer penger på, liker Johnsen seg best når han kan fortelle hvorfor det er riktig å la være å bruke penger. I går gjentok han at den perioden vi er inne i nå, er tida for sparing. Om få år øker pensjonsforpliktelsene. Men akkurat nå er det riktig å legge penger til side. Høye skatteinntekter, høy oljepris, høy avkastning på oljefondet og svakere krone gjør oss i stand til å bygge opp reserver.

Johnsen fortalte om en nederlandsk kollega som utbrøt at Norge hørtes ut som et paradis. Den som skal tegne et paradis, gjør det stort sett med kritt. Så også for Johnsen. Han mener at regjeringens forslag til oljepengebruk er en «krittstrek» for hva økonomien tåler. Selv om enkelte økonomer mener at det er rom for å bruke mellom 10 og 15 milliarder mer enn det den avtroppende regjeringen foreslår, bør ikke det være nok til at Siv Jensen lar seg friste. Som finansminister må hun legge til grunn prognosene i departementet hun bestyrer. Eller «skredder- og veverøkonomene», som Frp har pleid å kalle dem. Uansett bør både hun og Erna Solberg avklare raskt om de kommer til å endre på rammene for pengebruken. I går ville de ikke svare.

Ukontrollerte oljeutslipp er skadelig for økologien. Ukontrollerte oljepengeutslipp er skadelige for økonomien.