Debatt

Listhaug uten tillit

Regjeringens liv henger i en tynn tråd.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KrFs landsstyre ga mandag ettermiddag Knut Arild Hareide fullmakt til å felle justisminister Sylvi Listhaug. Hvis ikke statsminister Erna Solberg gir Listhaug reisepass eller en annen jobb i regjeringen, er også regjeringens liv i fare.

Sannsynligheten er stor for at statsministeren ikke lar Listhaug gå. Frps gruppe og Siv Jensen har slått ring rundt Listhaug. Statsminister Solberg har ikke makt til å bryte den ringen.

Statsminister Erna Solberg vil trolig møte mistillitsforslaget med et kabinettsspørsmål. Solberg satser på at KrF vil bøye seg for statsministerens kabinettsspørsmål. Mandag kveld var det et helt åpent spørsmål om partiet kommer til å gjøre det.

Uansett utfallet av tirsdagens stortingsmøte har det borgerlige samarbeidet fått en så kraftig smell at det vil prege regjeringen resten av stortingsperioden. Statsminister Erna Solberg kan gi opp håpet om å få KrF med i regjeringen. Da Erna Solberg solidariserte seg med Sylvi Listhaug, støttet hun Knut Arild Hareide fra seg. Solberg demonstrerer samtidig hvor svak hun er blitt som statsminister. I stedet for å gi Listhaug fyken, klamrer Solberg seg til makten ved å stille kabinettsspørsmål.

KrF stortingsgruppe vil mest sannsynlig gi seg under dagens stortingsmøte fordi det aldri var meningen å tvinge hele regjeringen til å gå. Sett med KrFs øyne er det flere gode ting ved denne regjeringen. Blant annet at Venstre har kommet med.

Når statsminister Erna Solberg tirsdag besvarer på stortingsflertallets mistillitsforslag med et kabinettsspørsmål, er situasjonen i Stortinget endret på en dramatisk måte. Det dreier seg ikke lenger om justisminister Listhaugs videre skjebne. Nå står det om regjeringens liv. Det gir KrF en anledning til å hoppe av. Partiet har ikke vært ute etter statsministerens skalp. Det er Listhaugs hode de vil ha servert på et fat. KrF kan bøye seg for Solbergs ultimatum med rak rygg.

Statsminister Erna Solberg har valgt eller, rettere sagt, blitt presset av Frp til å stille seg bak Listhaug. Hun kunne ha valgt å la Listhaug gå før stortingsbehandlingen tirsdag. Da hadde statsministeren sluppet en ny ydmykelse i Stortinget. Statsminister Erna Solberg vet så inderlig vel at justisminister ikke har den tilliten i Stortinget hun trenger for å kunne fungere effektivt som minister.

Listhaug har gang på gang demonstrert sin inkompetanse som statsråd. Sist gang gjennom sin farseaktige opptreden i Stortinget torsdag sist uke. Fire ganger forsøkte hun å si unnskyld for sitt ufyselig angrep på Ap, uten å få det til. Det hjelper ikke at statsminister Erna Solberg påstår at Listhaug har gitt en «uforbeholden» unnskyldning. Stortinget avgjør selv om unnskyldningen er god nok. Det var den ikke. Derfor gikk Stortingets daddelvedtak med sterk kritikk av justisministeren, over til et rent mistillitsforslag.

I motsetning til de andre opposisjonspartiene trengte KrF tid til å bestemme seg. Det er forståelig. Regjeringskrise er ikke daglig kost i Stortinget. Det er 19 år siden sist. Den gangen var det en KrF-statsminister, Kjell Magne Bondevik, som gikk av etter et kabinettsspørsmål på gasskraftverk-saken. Det ble en vinnersak for KrF den gangen og en tapersak for Høyre og Ap som gikk sammen om å fjerne sentrumsregjeringen. Bondevik var tilbake som statsminister året etter.

Det er normalt at en statsminister slår ring om en statsråd som får et mistillitsforslag mot seg. Det unormale i denne saken er at mistillitsforslaget støttes av flertallet i Stortinget og at statsminister Solberg beskytter Listhaug framfor hensynet til det framtidige samarbeidet med KrF og Knut Arild Hareide. Regjeringen er betydelig svekket i forholdet til Stortinget.

Listhaug-saken har avslørt et dypt motsetningsforhold mellom regjeringspartiene Høyre og Frp. Høyres folk er lyn forbannet på Listhaug og hennes totale forakt for spillereglene. Listhaug er ingen lagspiller. Hun er en solospiller. Det viktigste for Listhaug er tydeligvis hva som er best for henne og ikke hva som er best for regjeringen.

Privatpraktiserende statsråder har aldri tidligere hatt noen plass i en norsk regjering. Når Listhaug likevel har overlevd som statsråd i fem år, som landbruksminister, integreringsminister og nå som justisminister, viser det hvor sterkt hun står i Frp og hvor svakt statsminister Solberg står i den interne maktkampen med Frp.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland forsvarte mandag statsministerens vern av Sylvi Listhaug med at det selvfølgelig er statsministeren og ikke opposisjonen som skal bestemme hvem som skal sitte i regjeringen. Det står i grunnloven hevdet Helleland, Han eilinformerer folket. Den parlamentariske grunnregelen er at regjeringen eller den enkelte statsråd, må ha tillit fra flertallet i Stortinget for å regjere. Hvis statsminister Erna Solberg går videre med Listhaug, er det hun som bryter reglen om at statsråden må ha Stortingets tillit.

Mer fra: Debatt