Hardere klima

Trontaledebatten i Stortinget viser at tonen i høstens sesjon blir vesentlig skarpere med tydeligere skillelinjer mellom partiene.

Vårsesjonen sto i koronaens tegn. Enstemmigheten og oppslutningen om støttepakkene var historisk. Opposisjonen abdiserte og ble støttepartier for regjeringen.

Den tida er over.

Les også: Hadia Tajik: – Høyre må føle seg rimelig avkledd nå

Opposisjonspartiene vil i høst gjøre den jobben de er tiltenkt, nemlig å opponere mot regjeringen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre åpnet trontaledebatten med noen velplasserte svingslag mot regjeringen. Sps Marit Arnstad og Audun Lysbakken fra SV fulgte opp.

De tre utfylte hverandre på en god måte. Det lover bra for det rødgrønne samarbeidet.

Rapporten fra det regjeringsoppnevnte utvalget som har sett på formuesskattens virkning på små og mellomstore bedrifter, kom som bestilt for opposisjonen.

Utvalget konkluderer med at økt formuesskatt øker sysselsettingen. Høyresidens argument om at mindre formuesskatt gir flere arbeidsplasser, er skutt i filler.

Det er motsatt. Økt skatt gir mer sysselsetting.

Nye beregninger fra Statistisk sentralbyrå viser at de aller rikeste betaler relativt mindre skatt enn arbeidstakere flest. Det er heller eller ikke noe godt argument for høyresidens skattepolitikk.

Under Erna Solbergs regjeringer er forskjellen mellom fattig og rik stadig blitt større. De rikeste har stukket av med mest.

Til tross for de harde økonomiske fakta vedtok Høyres landsmøte å fjerne formuesskatten.

Onsdag kommer forslaget til statsbudsjett. Det blir interessant å se hvor langt statsminister Erna Solberg våger å ta skattelettelsene videre. KrF og Venstre ivrer ikke for mer ulikhetspolitikk.

Men det er ikke disse to partiene som bestemmer. Det avgjør støttepartiet Frp.

I trontaledebatten la ikke Siv Jensen skjul på at Frp vil kreve betydelige skatte- og avgiftslettelser. Frp vil spesielt ha avgiftene ned på grensehandelen. Vi tror Siv Jensen klarer å tvinge Erna Solberg i kne.