Dagsavisen mener

Seks måneder med krig

Et halvt år med krig i Gaza har kostet meningsløst mange menneskeliv og vist oss brutaliteten til det israelske lederskapet.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

7. oktober gikk Hamas til et bestialsk angrep på Israel. 1300 sivile israelere mistet livet. Fortsatt holder Hamas flere gisler fanget i Gaza. Angrepet fortjener full fordømmelse, og har også fått som fortjent av det internasjonale samfunnet.

Alle skjønner at Israel måtte svare på angrepet. Dessverre har de seks månedene som har gått, vist oss det sanne ansiktet til det israelske lederskapet, med statsminister Benjamin Netanyahu i front.

Norge har på mange måter ledet an internasjonalt. Det har vært helt nødvendig.

Israels respons har gått over alle grenser. De sivile lidelsene i Gaza er ufattelige. Mer enn 30.000 mennesker har mistet livet, og over en million er på flukt. Sulten rammer. Kort sagt: Situasjonen i Gaza er ikke til å holde ut.

Uansett hva man vektlegger og når man mener at denne konflikten startet, er én ting uomtvistelig: Den humanitære katastrofen i Gaza nå er Israels ansvar og skyld.

Det internasjonale samfunnet klarte i påska til slutt å samles om en resolusjon om umiddelbar våpenhvile i FNs sikkerhetsråd. Også i USA, tradisjonelt Israels aller beste venn, har realiteten og brutaliteten i den israelske krigføringen ført til nye og mer kritiske toner. Det er likevel fortærende hvordan verden sitter passivt og ser på det som skjer.

Den samme kritikken blir ofte øst over den norske regjeringen fra fortvilte stemmer som ikke tåler å se på uretten i Gaza. Reaksjonen er forståelig, men kritikken er urettferdig. Det er grunn til å være stolt over regjeringens håndtering av konflikten.

Les også: – Å gjøre Gaza levelig igjen er et arbeid som vil ta mange tiår

Norge var tydelig i fordømmelsen av Hamas etter 7. oktober. Ettersom situasjonen har snudd og Israels overvold har blitt stadig synligere, har den norske regjeringen stått i front blant de aller hardeste kritikerne av Israel. Norge har på mange måter ledet an internasjonalt. Det har vært helt nødvendig.

I fravær av fornuft i det israelske lederskapet må det internasjonale samfunnet øke presset på Israel. Situasjonen i Gaza er prekær, og kan ikke fortsette. Seks måneder med krig er altfor mye. For hver dag som går, forsterkes lidelsene. Våpenhvilen må komme umiddelbart.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Les også: På tide å dra i cruise-bremsen

Har du sett denne? Putins mektige rådgiver tordner mot Nato: – En kilde til fare

Mer fra: Dagsavisen mener