Dagsavisen mener

Vi må ha tillit til at våre folkevalgte holder orden i eget hus

Riksrevisjonen slakter Stortinget i sin rapport om de folkevalgtes ordninger.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det gikk i stort og smått da Riksrevisjonen la fram sine funn om stortingsrepresentantenes ordninger torsdag ettermiddag.

En tredel av stortingsrepresentantene som har fått fratredelsesytelse eller etterlønn etter 2013-valget, har fått for mye penger, viser rapporten.

Rundt 50 folkevalgte blir navngitt i rapporten, noen bare fordi de har fått et fåtalls hundrelapper for mye i etterlønn.

Det må føles tungt å bli navngitt på grunn av slike bagatellmessige overtredelser. Det må likevel være slik: Dette er prisen for tilliten. Eller for forsøket på å gjenreise den.

Det er først og fremst administrasjonen på Stortinget som får gjennomgå i rapporten

Mye tyder på at feilene som er avdekket, har svekket tilliten til Stortinget. Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen sier at det er derfor rapporten får merkelappen «sterkt kritikkverdig».

Dette er den strengeste refsen Riksrevisjonen kan gi.

Det er først og fremst administrasjonen på Stortinget som får gjennomgå i rapporten. De har ikke hatt tilstrekkelig kontroll på at ordninger for stortingsrepresentanter er blitt fulgt.

Stortingets administrasjon har også gitt mangelfull, misvisende og feil informasjon til representantene om fratredelsesytelse og etterlønn.

Lista over kritikkverdige forhold fortsetter: Regelverket er uklart, og praktiseringen av regelverket har variert. Kontrollorganet har ikke vært gode nok til å avdekke og forebygge feil.

Også presidentskapet på Stortinget får kritikk, og bes i rapporten om å klargjøre reglene for de økonomiske ordningene til representantene.

Ingenting av dette fratar den enkelte stortingsrepresentant sitt personlige ansvar. Mange er tatt med hånda i honningkrukka.

Sju politikere har fått mer enn 100.000 for mye i etterlønn hver.

Nå begynner jobben med å gjenreise tilliten, lover stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap). Han viser til at flere tiltak allerede er igangsatt, og ber nå administrasjonen om at det umiddelbart settes i verk en gjennomgang av enkeltsakene som omtales i rapporten.

Det er en start. Vi må ha tillit til at våre fremste folkevalgte og administrasjonen i vårt nasjonale parlament holder orden i eget hus.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Dagsavisen mener