Leder

Giske blir neppe statsråd

Tillitsforholdet er ikke reparert.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Trond Giske er fortsatt et hett tema i Ap. Det koker på sosiale medier hver gang navnet hans blir nevnt. Denne gangen var det et sommerintervju i NRK med Ap-leder Jonas Gahr Støre som skapte reaksjoner.

Partilederen ble spurt om han kan utnevne Trond Giske som statsråd etter alt som har skjedd med metoo og etterspillet der. Støre svarte at det ville han verken svare nei eller ja på nå. Det er tolket som om Støre ikke utelukker Giske som statsråd.

Les mer: Støre utelukker ikke Giske som statsråd

For å unngå eventuelle misforståelser kunne han ha sagt som politikere ofte gjør, at han ikke svarer på hypotetiske spørsmål. Støre vet jo ikke om han blir statsminister. Blir han det, så er det som sjef for en rødgrønn trepartiregjering.

I en koalisjonsregjering er ikke statsministeren suveren i valg av statsråder. SV-leder Audun Lysbakken og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha et ord med i laget.

Det er mange som skal med.

I Ap er det tradisjon for at nestlederen er med i regjeringen og at fagbevegelsen blir representert. Det skal være kjønnsbalanse og et rimelig forhold mellom by og land. Ungdommen skal ha sine folk i regjeringen.

Det er helt avgjørende for arbeidet i regjeringen at statsministeren har full tillit til de kvinner og menn som sitter i regjeringen. Tillitsforholdet mellom partileder Jonas Gahr Støre og daværende nestleder Trond Giske gikk i stykker med meeto-sakene i partiet. Tillitsforholdet er ikke reparert.

Trond Giske kan bli gjenvalgt til Stortinget, men han blir neppe statsråd.

Les også:  Marianne Marthinsen skulle ønske Trond Giske ville gi Ap ro

I intervjuet med NRK uttalte Støre seg på en uheldig måte om Ap-kvinnene Marianne Marthinsen og Jette Christensen. De tar ikke gjenvalg til Stortinget og viser til bråket i stortingsgruppa i forbindelse med Giske-saken som en viktig årsak.

Støre sa at ingen er uunnværlige og at de skal være takknemlig for at de har fått lov til å forvalte det ansvaret det er å bli valgt.

Senere på kvelden kom det en pressemelding der Støre understreket at han er svært takknemlig for deres innsats for partiet over mange år. Det var en nødvendig presisering. Men det reddet ikke dagen for Støre.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.