Leder

Høyres grønne bløff

Tina Bru brukte ikke lang tid på å gå fra grønn til mørkeblå.

Oslo 20200205. 
Tina Bru er innstilt som ny nestleder i Høyre.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

I Høyre har det lenge vært snakk om å fornye ledelsen. Partiet lider av idétørke. Det har mistet gnisten. En årsak er at toppledelsen har sittet fast i regjeringen i mer enn seks år. Det tar på.

Nå har Høyres valgkomité innstilt den 33 år gamle olje- og energiministeren Tina Bru som ny nestleder i partiet. Statsminister Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner er foreslått gjenvalgt som henholdsvis partileder og første nestleder.

Les også:  Gå til kjelleren. Sett deg i en bil. La den kjøre til et hemmelig sted. Sånn ble Tina Bru statsråd

Det er altså Tina Bru som skal stå for fornyelsen. Bru nevnes som en mulig ny partileder. Hun sier hun vil ta med seg sitt favorittområde, klima, energi og grønn omstilling, inn i jobben som nestleder. Hun vil stå på for å få klimagassutslippene ned.

Valgkomiteen begrunner forslaget på Tina Bru blant annet med at hun er en «grønn» profil. Slike profiler er det ikke mange av i Høyre.

På denne bakgrunn kan man si at det var dårlig gjort av statsminister Erna Solberg å gjøre henne til olje- og energiminister. Ingen oljeminister har noen gang klart å stå fram med en «grønn» profil. Oljeministre ender gjerne som forsvarere av oljeindustriens interesser.

Da Tina Bru gjestet NRKs politiske kvarter før helgen, låt hun som om hun allerede er blitt oljeindustriens lojale støttespiller. Det var nok mange lyttere som satte morgenkaffen i vrangstrupen da hun sa at hun ikke mener noe annet enn det forgjengeren Sylvi Listhaug gjorde.

Les også: Venstre-topp skuffet over klimapolitikken til Oslo-byrådet

Bru forklarte det med at hun skal styre på samme regjeringsplattform som klimaskeptiker Listhaug. Tina Bru kunne ha kostet på seg å si at regjeringsplattformen tross alt har rom for nye ideer om mer grønn politikk. I intervjuet gjorde Bru det hun kunne for å vaske av seg sin grønne profil.

Hun sier nei til å frede Lofoten og Vesterålen for oljeutvinning. Det kommer ikke på tale å sette en sluttdato for oljeproduksjonen. Bru som før hun ble oljeminister foreslo en nullvisjon for norsk sokkel innen 2035, støtter nå oljebransjens mål om at det skal skje i 2050. Tina Bru brukte ikke lang tid på å gå fra grønn til mørkeblå.

Mer fra: Leder