Premier League starter igjen – der fotballen er best, på TV

Fotballen er endelig i gang igjen. Tomme tribuner, ja vel. Det gjør aldeles ingen verdens ting. Fotball er nemlig best på TV.

Fotballen i England skal i gang igjen og jeg benker meg foran TV-en. Onadag starter det med Aston Villa–Sheffield United, med Sander Berge, og godbiten Manchester City–Arsenal. Fredag får Norwich besøk av Southampton, mens Manchester United skal til London og møte Tottenham og eksmanager Mourinho. Gullet går til Liverpool, det er sikkert. Men hvem skal til Champions League? Kampen blir knallhard. Like spennende er det i kampen om Europaligaen. Og hvem rykker ned? Det er mye som står på spill.

Les også: Svensk fotballdommer utestengt for rasisme

Endelig er altså fotballen i gang igjen. Og når jeg sier fotball, så mener jeg Premier League, ikke den norske varianten. Heller ikke La Liga eller Serie A. Og i hvert fall ikke den tyske utgaven der kampene ender 4-3, 5–0 og 2–3. Det finnes ikke mye mer irriterende enn slett forsvar. Nei, gi meg heller 0–0 en regntung onsdag på St James’ Park, hjemme på TV-en.

Når fotballen starter opp igjen i England, blir det for tomme tribuner. Eller ikke helt. Tottenham for eksempel, satser på å ha publikum. Nesten i hvert fall. De skal fylle videoskjermene på stadion med fans som ser matchen hjemme i sin egen stue. For mange av dem vil dette være den ultimate drømmen. De skal være ikledd supporterutstyr og samtidig fylle stuene med supportereffekter fra gulv til tak. Litt liv blir det der altså.

Fotball er verdens største idrett og stadioner verden over pleier å være ganske så fulle. Mange mennesker betyr trangt om plassen, og kø i kiosken. Og ikke minst; dvaske pølser og lunken kaffe. Legg til litt småpåkjipe seter, så har du hvordan fotball er å se live på stadion. Det er ikke all verden.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

På stadion er det altfor enkelt å gå glipp av viktige situasjoner. Redning på streken? Eller var han kanskje flere meter foran streken han backen? Er det straffe? Hands? Umulig å si. Det er det for så vidt hjemmefra også. Var det frispark eller en ren takling? Dyttet han keeper inn i mål? Var det corner? Offside? Fra tribunen er det så godt som umulig å si, og se.

Hvor mange ganger har jeg ikke sett en match live for å så gå hjem og ser sporten på TV og innslaget er om noe jeg slettes ikke har fått med meg. Altfor ofte er det avisene skriver noe helt annet enn hva vi pratet om på vei hjem fra stadion. Hvorfor? Fordi det er så lett å gå glipp av noe fra tribunen. Du får stemningen, ja vel. Men fotballen, den er det ikke alltid se lett å følge med på. Du går for eksempel glipp av hvor alvorlig en skade er eller om han bare filmer. Men det som er kanskje aller mest irriterende er at du ikke får repriser av omstridte situasjoner.

Det finnes mye bedre måter å se fotball på. Fotball er nemlig best på TV. Og da mener jeg ikke TV-en på puben, der er det altfor mange uten peil på fotball og øl innabords. Det er alltid en som overvurderer sine kunnskaper om selve spillet og tror quiz-kunnskap er spilleforståelse. Å vite hvem som har spilt hvor når, er ikke det samme som å ha peiling på fotball. Det er heller ikke sånn at jo flere mål, jo bedre kamp. Samme hvor ofte han ved siden av sier nettopp det. Nei, fotball er best på TV, hjemme i min egen stue. Fri for forstyrrelser, fulle blodfans som forteller om alle de gangene de har vært på Anfield den siste sesongen. Eller han som må fortelle om da han møtte Roy Keane på en flyplass i Spania. Selvsagt kommer han med denne historien akkurat da dommeren blåser straffe på TV-en.

Nei, da er det bedre med seks kalde i kjøleskapet og match på TV-en hjemme i stuen. Endelig er fotballen i gang igjen og jeg gleder meg som en liten unge. Og som en liten sommerpresang fra Premier League i disse koronatider: Nå blir samtlige kamper vist der fotballen er best; på TV.

Les også: United-stjernens innstendige bønn til regjeringen: – Opptre menneskelig