Kommentar

Skurrende slottssignaler

Mette-Marit har hatt sosial omgang med en dømt overgriper og menneskehandler. Kronen må ha glidd ned over gangsynet.

Kongefamilien har nå bodd i Norge i over 100 år. Kong Harald virker godt assimilert med intuitiv forståelse av det norske. Men det er på tide at resten av huset hans lærer seg norsk kultur.

At de kjenner sin plass og formål. Hvis ikke, har kongefamilien rett og slett ingen funksjon som forbilder og samlingspunkt.

Det var Dagens Næringsliv som først skrev om møtene mellom kronprinsesse Mette-Marit og den avdøde milliardæren Jeffrey Epstein.

Mette-Marit møtte Epstein ved flere anledninger mellom 2011 og 2013. Da var Epstein dømt for flere forhold. For kjøp av seksuelle tjenester og for overgrep mot tenåringer.

Politiet i Palm Beach, Florida, begynte å etterforske milliardæren i 2005 etter at moren til en 14 år gammel jente hadde slått alarm.

New York Times’ detaljerte omtaler av overgrepene og jentenes alder, er sjokkerende lesing. Han ble i 2008 dømt for to forhold, men etterforskerne identifiserte i alt 36 jenter som Epstein hadde misbrukt.

Epsteins finansielle muskler kjøpte ham de beste advokatene.

Dommen var kontroversielt mild, soningen ble utført under særs milde omstendigheter, og det er spekulert mye i klassejustis, og etter 13 måneder var han igjen en fri mann. Fem måneder før tida.

Les også: Dette er skandale-mogulen Mette-Marit møtte

«Saken har vært skadelig for Mr. Epstein rykte», skrev New York Times lakonisk. Dette hindret ikke Mette-Marit fra å pleie omgang med ham bare relativt kort tid etter.

Til tross for Epstein lave profil, var saken mot ham alt annet. Flere private søksmål fulgte fra 2014. I juli i år ble han på nytt arrestert.

For mer av det samme: Overgrep mot mindreårige jenter og sexkjøp. Måneden etter ble han funnet død i fengsel.

«Jeg burde undersøkt Epsteins fortid nærmere, og beklager at jeg ikke gjorde det», sa Mette-Marit via sine PR-folk mandag til sitt forsvar. Det er tomme ord. Slottet vil ikke komme med ytterligere opplysninger om møtene.

Politisk redaktør i DN Kjetil Alstadheim undret i sin omtale av Mette-Marits møter med Epstein på om «de ikke har Google på slottet».

Dette spørsmålet er det all grunn til å stille seg bak. Det er nemlig sveiseblindt av en kommende norsk dronning å omgås en mann med en slik historie.

Les også: Kvinnen som anklager prins Andrew, ber om britenes støtte

Alle i Epsteins sjikt i overklassemiljøet i New York eller i USA for øvrig må ha visst om mannens pinefulle CV, og den har ligget åpent tilgjengelig på nett.

At ingen i kronprinsessens følge, enten det er hoffet eller sikkerhetsfolk i PST eller politiet, ikke har kjent til denne fullt offentlige overgrepsskandalen, er utrolig.

Alternativet er riktignok verre. At Mette-Marit faktisk har visst, men ikke tatt stilling eller relativisert dommen. Latt seg lede med i og av et miljø svært fjernt fra den norske virkeligheten hun skal tjene.

Det er samme Epstein som prins Andrew nå fossror vekk fra. Uten å komme av flekken. Andrew endte sin kontakt med Epstein i 2010. Tre år før HKH Mette-Marit hadde sitt siste møte.

Mette-Marits Epstein-møter kunne man kanskje sett mellom fingrene med og latt tvilen om hva hun visste komme henne til gode, hvis de ikke hadde føyd seg inn i et mønster, inn i en rekke av feilvurderinger fra det holdet.

Deler av kongefamilien trekkes mot et lys som reflekterer svært dårlig på dem.

Kronprinsesse Mette-Marits intime vennskap med Hollywood-stjerner, hennes valg av kjoler og vesker i en galaktisk prisklasse, bringer henne og kongefamilien bare lenger og lenger unna det norske folket.

Å bære en Hermes-veske til 64.000 kroner under et besøk hos FN i Genève, vitner om mangel på refleksjon om egen rolle. På svak dømmekraft.

Sommeren 2015 var kronprinsparet på ferie i Middelhavet på en yacht det kostet to millioner i uka å leie. Kronprinsen hevdet de var invitert av en av eierne.

Finansavisen skrev at båten var eid av en amerikansk milliardær. Dagbladet pirket i saken da ferien ikke sto på slottets gaveliste, og fikk følgende svar fra slottets kommunikasjonssjef: «Det er ingen uheldig binding».

Svaret på hva som er heldig og ikke, ligger reelt hos publikum, det norske folket.

Slottets tidligere soussjef Carl-Erik Grimstad pekte etter cruiset på parets doble standarder ved offentlig å «tale de svakes sak» mens de selv «velter seg i luksus».

«Jo større grad de markedsfører seg som de svakes forsvarere, jo større blir fallhøyden når man står overfor integritetstap som ved denne saken», sa Grimstad, som i dag sitter på Stortinget for Venstre.

I høst begynte arveprinsesse Ingrid Alexandra på skole i Oslo sentrum. Hun ville ta det siste året på videregående i den offentlige skolen.

Det valget kom for sent, etter fem år på privatskole i Bærum. Hvert skoleår på Oslo International School koster 224.000 kroner. Bruddet med den offentlige fellesskolen, var også et brudd på kontrakten med det norske folk. Kongehusets folkelighet har alltid vært viktig for dets posisjon.

Les også: «Prins Andrew minnet oss på hva slags søplete menneske du kan bli av å menge deg med fiffen»

Symbolikk har stor betydning for et kongehus. Hvor de går på skole, hvem de tilbringer tid med, hvilke vesker de bærer, har betydning. Og i et konstitusjonelt monarki er det heller ingen privatsak.

Det norske folk betaler regningene deres. Kong Haralds hus er i dag på vei i feil retning. Avstanden mellom hoff og folk er for stor.

Mer fra Dagsavisen