Regjering i oppløsning

Fremskrittspartiet spiller med regjeringens liv som innsats, skriver Dagsavisens Arne Strand.

Det er nesten ikke til å tro at bompenger kan sette bom for flertallsregjeringen Solberg. Regjeringer faller ikke på fillesaker. Hvis ikke Frp legger ned bompengevåpenet og heiser det hvite flagget, kan denne fillesaken gi oss den første regjeringskrisen på 19 år. Frp har med sitt råkjør kjørt til kanten av stupet. Det er bare en vei videre. Og det er veien tilbake.

Desperasjonen i Frp over bompengeopprøret blant privatbilister har fått folk i partiet til å foreslå politisk selvmord i stedet for tilbaketog.

Partileder Siv Jensen har ikke kontroll på sine folk. Hun hadde nå trengt Per Sandberg ved sin side. Som politisk rabulist og populist visste nestleder Sandberg hvordan man skulle ta hånd om partiets urokråker. Nestleder Sylvi Listhaug står ikke tilbake for Sandberg når det gjelder populisme. Men hun har nok ikke samme interesse av å støtte Siv Jensen. Hvis Jensen tryner på bompengesaken, blir Listhaug den nye dronningen i partiet.

Da statsminister Erna Solberg nådde sitt store mål om samle alle de borgerlige partiene under sine vinger, trodde jeg og de fleste kommentatorer at flertallsregjeringen ville sitte stortingsperioden ut. Det ville ikke bli enkelt for statsminister Solberg å holde flokken samlet. Samarbeid med Frp kan aldri bli en dans på roser. Det er mer som å plukke torneroser. Det er betydelige meningsforskjeller mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF. Med sin velutviklede sans for pragmatisme og kompromisser var det grunn til å tro at Solberg ville klare å spikre sammen sprikene mellom partiene. Plattformen de skulle regjere på var godt fundamentert. Det lå i starten ikke an til noen umiddelbar krise.

Det vi kanskje undervurderte var Frps iboende trang til å oppføre seg som et opposisjonsparti. Erfaringen er at når det brenner under føttene på Frp rømmer partiet fra regjeringsansvaret. Frp har tatt dobbeltkommunikasjon til et høyere nivå i de seks åra partiet har sittet i regjeringen. Statsminister Erna Solberg har latt Frp fått drive på. Det er ikke ofte hun har satt foten ned og tråkket Siv Jensen på tærne.

Sylvi Listhaug-saken er et godt eksempel. En statsminister skal ikke tillate at en statsråd trosser hennes klare ordre om hvordan man takler et mulig mistillitsforslag fra flertallet i Stortinget. Statsråden må legge seg flat og beklage. Listhaug ville ikke bøye seg. Hun gikk i stedet av som statsråd.

Venstre, KrF og Høyre kan ikke godta Frps tøffe bompengekrav. Skulle derfor nestleder Sylvi Listhaugs stahet smitte over på Frps stortingsgruppe, er muligheten stor for at partiet går ut av regjeringen i stedet for å ta noen skritt tilbake.

Det vil ikke være første gang at en borgerlige koalisjonsregjering går i oppløsning. Det skjedde med Borten-regjeringen i 1971. Årsaken var en tilsynelatende fillesak, nemlig påstanden om at statsministeren hadde lekket innholdet i et fortrolig EU-dokument til Dagbladet. Den underliggende årsaken til Borten-regjeringens forlis var alvorlig, nemlig mistanken om at statsminister Per Borten (Sp) ville torpedere de pågående forhandlingene med EU om norsk medlemskap. Koalisjonsregjeringen Syse (H, KrF, Sp) sprakk i 1990 etter bare et år ved makten. Den nasjonalt viktige EØS-saken splittet regjeringen. Sp gikk ut fordi partiet ikke kunne godta vilkårene for forhandlingene om EØS-avtalen.

Det er ikke lett å forstå at Frp virkelig tenker på å sprenge landets regjering på en så nasjonalt ubetydelig sak som bompenger. Frp har hatt både samferdselsministeren og finansministeren i seks år. Partiet er hovedansvarlig for nasjonal transportplan som forutsetter en massiv bruk av bompenger. For fem måneder siden jublet Siv Jensen over Granavolden-erklæringen. Landsstyret sluttet seg til jubelen. Avsnittet i erklæringen om bompenger var et kompromiss mellom særlig Venstre som ville ha biltrafikken ned og renere luft, og Frp som ville ha flere biler og mer asfalt. Frp føler nå pusten i nakken fra det nye anti-bompengepartiet. Partiet bråsnur og vender skytset mot regjeringens bompengepolitikk. Det kan ikke statsministeren godta. Erna Solberg må sette foten ned. Hvis Frp vil forlate regjeringen, så vær så god. Partiet kommer ikke til å bli savnet.