Kommentar

Pølser er politikk

Folkehelseminister Listhaug burde vært vår «vegetarminister».

Vi nordmenn spiser mye kjøtt. Kjøttforbruket vårt har mer enn doblet seg siden 1950-tallet og med hele 50 prosent bare siden 1990. Det som pleide å være søndagsmat, er blitt hverdagsmat.

Men som med så mange andre former for forbruk, har veksten i kjøttspising en stor kostnad, i form av dårlige folkehelse og dyrevelferd, tap av natur, og klimagassutslipp.

Globalt beslaglegger kjøttproduksjonen store deler av verdens landområder, og medfører massiv nedhogging av regnskog. Skal vi nå verdens klimamål må vi anslagsvis halvere verdens kjøttforbruk, ifølge FNs klimapanel.

WWF anslår at masseproduksjon av kjøtt og melk er årsaken til at 60 prosent av tapet av artsmangfold på jorda. Noen få utvalgte dyrearter blir avlet fram i enorme mengder for å havne på våre middagsbord.

Resten dør ut i et skremmende tempo. Et grønnere kosthold er det klart mest effektive bidraget hver og en av oss kan gjøre for miljøet.

Kjøttproduksjon betyr også store lidelser for dyrene. Altfor mange av dem tilbringer korte og smertefulle liv. Det gjelder dessverre også dyr i Norge, som vi kunne se i dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter» tidligere i år. Og når kjøttet først havner på tallerkenen, er det ikke nødvendigvis det beste for oss mennesker heller.

Helsedirektoratet og andre helsefaglige eksperter har lenge advart mot et for stort inntak av kjøtt, særlig rødt kjøtt.

Vi trenger kort og godt en matrevolusjon. Når maten vi produserer og spiser er så dårlig for vår egen, dyras og planetens helse, er det åpenbart en oppgave for myndighetene å tilrettelegge for gode, sunne og miljøvennlige matvalg.

Dessverre gir folkehelseminister Sylvi Listhaug fullstendig blaffen, ikke bare i rådene hun får fra sine egne fagfolk, men også Folkehelsemeldingen regjeringa selv har lagt fram.

Hun oppfordrer folk til å «røyke, drikke og spise så mye rødt kjøtt de bare vil.»

Samtidig pushes sukker, burgere og kjøtt på oss overalt. Både gjennom aggressiv prisdumping i butikkene og gjennom statssponset kjøttreklame via Opplysningskontoret for kjøtt, egg og melk (bedre kjent som «Matprat.no»).

Maten som i dag serveres i offentlig regi på steder som sykehus, eldrehjem og barnehager er ofte i strid med statens egne kostholdsråd.

Det billige, masseproduserte kjøttet har en høy pris. Folk betaler for dette, gjennom økt forekomst av kreft, fedme og andre helsesykdommer som følge av for stort kjøttkonsum.

Ifølge forskere fra Harvard kan en plantebasert diett forhindre en tredjedel av alle tidlige dødsfall i verden.

Folkehelseminister Listhaug burde altså vært vår «vegetarminister». Hun kunne begynt med å fjerne momsen på frukt og grønt, slik De Grønne har foreslått på Stortinget flere ganger.

Heldigvis ser det ut til at folkemeningen er på vei til å skifte. De siste to årene har kjøttforbruket vårt begynt å gå litt nedover. Over 40 prosent av nordmenn sier de er fleksitarianere, og iblant eller ofte bytter ut kjøtt med grønnsaker. Så mange som 1 av 4 nordmenn planlegger å spise mindre kjøtt, og her i hovedstaden er tallet mer enn halvparten.

Alt tyder altså på at vi står overfor et skifte i holdninger og forbruk. Men den må styrkes ved at myndighetene gjør det enklere å spise sunt, grønt og bærekraftig.

Derfor har vi i Oslo, sammen med byer som Paris, Stockholm og København, forpliktet oss til at kommunens matinnkjøp skal bidra til et sunt og bærekraftig kosthold.

Målet er halvere kjøttforbruket i Oslos egne kantiner og institusjoner. Det handler ikke om moralisme eller om å gjøre livet vanskelig for folk, men om å lytte til kunnskap, og vise at grønt kosthold ikke trenger å bety dårlig mat. Pølser kan også være politikk.

I Oslo går vi allerede foran med kjøttfri mandag i kommunens kantiner. Nå skal vi følge i Amsterdams fotspor, og gjøre vegetarmat til standard på alle arrangementer i kommunens regi.

Vegetarfesten begynner på Oslo rådhus sitt eget julebord: Her blir vegansk mat standard. Skal du ha kjøtt, må du melde fra på forhånd. Kanskje betyr det at flere av oss tenker at vi like godt kan velge vegetar.

Slik føler jeg det i alle fall selv. Jeg har vært vegetarianer i perioder, men synes det har vært vanskelig. De siste årene har det heldigvis blitt stadig flere gode vegetariske tilbud som dukker opp rundt meg. Da merker jeg at det er lettere å endre kosthold, uten at det føler som noe offer.

Samtidig vet vi at gode vaner legges tidlig. Derfor er jeg glad for at barn og unge i Oslo nå endelig skal få et gratis kjøttfritt skolemåltid.

Vi skal ikke ta noe fra noen, vi skal tilføre noe: bedre læring, gratis mat og gode vaner.

I tillegg skal vi nå sørge for at vi som kommune alltid tilbyr er et fullverdig vegansk alternativ i kommunens kantiner. Vi skal ikke «ta fra bestemor kjøttkakene», som Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum tror.

Vi skal simpelthen gjøre det enklere for flere å droppe kjøttet. Det dreier seg ikke om overformynderi, men om politisk ansvar. Og større valgfrihet til å droppe kjøttet – for dem som vil!

Mer fra Dagsavisen