Litt klarere alternativer

Både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre har sine klare ønskedrømmer.

Men det er fortsatt uvisst hva slags regjering landet kan ende opp med høsten 2021. Erna vil ha de fire borgerlige partiene med på laget. Jonas foretrekker en rødgrønn regjering av Ap, Sp og SV.

Det er situasjonen et drøyt år før stortingsvalget. De siste meningsmålingene viser at ingen av disse regjeringsalternativene har flertall. Men ett år er lang tid i politikken, så mye kan skje fram til valget.

Statsminister Erna Solberg har regjert i mindretall det meste av sin periode. Hennes drøm om flertallsregjering ble en parentes på bare ett års varighet.

Hun startet karrieren med en Høyre/Frp-regjering som hadde samarbeidsavtale i Stortinget med KrF og Venstre. Så ble alle fire med i regjering, inntil Frp fikk nok av det gode selskap. Nå lengter Frp tilbake til situasjonen da partiet regjerte sammen med Høyre. Samtidig er det krefter i Venstre som ikke vil ha noe mer med Frp å gjøre.

Erna Solberg har altså ikke gitt opp drømmen om at alle de fire borgerlige partiene igjen kan sitte sammen ved Kongens bord.

Alternativet er at de fire samarbeider, på en eller annen måte, slik at landet fortsatt kan ha en borgerlig regjering. En mindretallsregjering av Høyre synes nå å være mest realistisk, forutsatt at de fire partiene får flertall sammen. Da må KrF og Venstre kare seg over den magiske sperregrensen på fire prosent, og Frp så vel som Høyre må gjøre et godt valg.

Mer interessant er det imidlertid at Ap-leder Jonas Gahr Støre nå er klar på at Sp og SV er foretrukne samarbeidspartnere i regjering.

I november i fjor var det «ikke tiden for å åpne eller lukke dører», men nå har Støre omsider lukket døra for både Miljøpartiet De Grønne og partiet Rødt.

Les også: Katastrofemåling for Arbeiderpartiet

Ap-lederen argumenterer med at Ap vil utvikle oljenæringen, mens MDG vil avvikle den. Da er det ifølge Støre vanskelig å sitte i regjering. AUF er skuffet over at Støre nå vender ryggen til MDG, mens Fellesforbundets Jørn Eggum gir Støre klapp på skuldra. MDG har for øvrig erklært seg som et blokkuavhengig parti.

Støre setter også opp en klar front mot KrF. Han peker at KrF tok et valg da partiet vedtok å gå i regjering med Høyre og Frp.

«Det utelukker selvsagt en allianse med oss», skriver Støre på Facebook for å rette opp et feilaktig inntrykk som ble skapt av Klassekampen.

For å gjøre bildet komplett må vi ta med at SV ikke har avklart om partiet ønsker å gå inn i en rødgrønn regjering. Samtidig ønsker Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum å danne en Sp/Ap-basert regjering, og han vil spekulere i om det er aktuelt å ha SV med på laget. Også på rødgrønn side kan det altså bli en mindretallsregjering. En ren Ap-regjering kan heller ikke utelukkes dersom landskapet skulle bli for uryddig.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.