Kommentar

Erna er fortsatt best

Regjeringsfiaskoen rokker ikke ved statsministerens posisjon.

Erna Solbergs politiske livsverk, den borgerlig flertallsregjeringen, varte i ett år.

Høyre har falt fra 21,3 prosent på meningsmålingene før sammenbruddet, til 18,7 prosent. Partiets velgere flykter til utbryterpartiet Frp.

Erna Solbergs fiasko endrer likevel ikke velgernes oppfatning av henne.

Erna er i deres øyne fortsatt best skikket til å styre landet. 48 prosent mener det. Hun slår dermed knockout på Jonas Gahr Støre. Bare 31 prosent mener at han er best, viser ukas meningsmåling fra NRK.

Les også: Frps framgang på målingene endrer ikke maktbalansen mellom blokkene

Politisk popularitet henger sammen med politisk suksess. Vinnerne fortsetter å vinne. Taperne går på nye tap. Erna Solberg framstår slik sett som «kjerringa mot strømmen».

Selv om hun mislyktes med å holde regjeringen sammen, er hun i velgernes øyne beste statsminister landet kan ha. Vesentlig bedre enn utfordreren Jonas Gahr Støre.

Det er viktig for en politisk leder å være godt likt. Men det er ikke «trynefaktoren» som avgjør valg.

Det vedkommende står for politisk er viktigst. «Landsfader» Einar Gerhardsen tapte valget i 1965 til tross for sin enorme popularitet. Flertallet stemte for et regimeskifte. «Landsmoder Gro» var populær, men hun tapte likevel valget i 1989.

Dagens meningsmålinger viser at Erna Solberg ligger an til å tape neste års stortingsvalg, til tross for at nesten annenhver velger mener hun er den beste til å styre landet.

Velgertekke eller «trynefaktoren» har begrenset effekt.

Det ble skrevet om en «Jens-effekt» da Jens Stoltenberg og hans folk skjøv partileder Thorbjørn Jagland til side og gjorde Stoltenberg til statsminister i 2000. Ved valget i 2001 gikk Ap på sitt største nederlag etter krigen. «Jens-effekten» var et blaff og en bløff.

Les også: Gå til kjelleren. Sett deg i en bil. La den kjøre deg til et hemmelig sted. Sånn ble Tina Bru statsråd

Det ble skrevet mye om en mulig «Erna-effekt» da Erna Solberg ble Høyres leder i 2004. I 2005 gjorde Høyre sitt dårligste valg noen gang. Det ble også skrevet om «Jonas-effekten» da Jonas Gahr Støre ble valgt til Aps leder i april 2014. Effekten varte i ett år.

Popularitet henger også sammen med synlighet.

Som statsminister gjennom flere år er Erna Solberg landets mest kjente og synligste politiker. Alle kjenner Erna fra TV. De fleste liker det de ser. Solberg er alminnelig. Hun er lett å identifisere seg med.

Støre er også et kjent fjes for velgerne, men hans bakgrunn skaper avstand til folk flest. I motsetning til Erna Solberg, som er alene om lederrollen på borgerlig side, må Jonas Gahr Støre konkurrere med Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken om hovedrollen på opposisjonssiden.

Det er mange på venstresiden som liker Lysbakken bedre enn Støre.

Velgere i distriktene er mer begeistret for Slagsvold Vedum enn de er for Støre. Skulle Sp bli like stort eller et litt større parti enn Ap, kan Trygve Slagsvold Vedum være en like aktuell statsministerkandidat for de rødgrønne som Jonas Gahr Støre.

Dette bidrar til at Støre ikke står så sterkt når velgerne får spørsmål om hvem som er best skikket til å være statsminister.

Det er lenge igjen til valget. Velgerne kan ombestemme seg.

Hvis Støre blir mer synlig og står fram med et politisk budskap som det er mer smell i, vil kanskje langt flere foretrekke Jonas Gahr Støre som statsminister.

Trepartiregjeringen Solberg er betydelig svekket. Den vil ikke få flertall i Stortinget ved neste valg. Målingene viser at en regjering av Ap, Sp og SV kan få flertall. Velgerne ønsker solide regjeringsalternativer. Det kan slå positivt ut for de rødgrønne.

Til sjuende og sist er det sakene og valgkampen som avgjør.

Stortingsvalget 2017 var et såkalt innvandringsvalg. Innvandring blir neppe toppsaken neste gang. Det kan skade Frps oppslutning. Miljø og klima kom på andreplass forrige gang. Klima blir også viktig i den kommende valgkampen.

Det vil være bra for de rødgrønne. Skole og utdanning sammen med eldreomsorg og helse, har vært hovedsaker for velgerne ved alle valg siden 2001. På disse områdene står Ap og Høyre sterkt. Solberg og Støre kan begge gjøre en god valgkamp hvis helse og skole blir hovedsaker. Spennende blir det uansett.

Mer fra Dagsavisen