Høyre faller

Forvirringen på borgerlig side er stor.

Da Frp 20. januar marsjerte ut av regjeringen med krasse karakteristikker av det samarbeidet partiet hadde vært en sentral del av i mer enn seks år, steg Frp på meningsmålingene på bekostning av Høyre.

Gjennomsnittet av seks målinger før utmarsjen viste at Høyre hadde en oppslutning på 21,3 prosent. Frp hadde 10,6 prosent. På snittet av fem målinger etter flertallsregjeringens sammenbrudd, hadde Frp rykket fram til 15,3 prosent, mens Høyre hadde falt ned til 19,6 prosent.

Styrkeforholdet mellom de to partiene har fortsatt å endre seg i Frps favør. På en fersk TV 2-måling får Frp 15,7 prosent og Høyre bare 17,8 prosent.

Hvis denne trenden holder seg, kan Frp bli et større parti enn Høyre. Det vil være et drømmeresultat for Siv Jensen og et mareritt for Erna Solberg, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad.

For skulle det mot formodning bli et borgerlig flertall ved neste års stortingsvalg, kan Siv Jensen som leder av det største borgerlige partiet, gjøre krav på jobben som statsminister.

Venstre og KrF vil ikke sitte i en regjering med Siv Jensen som statsminister. Høyre kan ikke akseptere at statsminister Erna Solberg skal byttes ut med Siv Jensen.

Konsekvensen av at Frp torpederte flertallsregjeringen Solberg, kan bli at det borgerlige regjeringsalternativet gravlegges. Borgerlige velgere som nå premierer Frp for bruddet, vet nok ikke hva de gjør.

Velgere som nå flytter seg fra Høyre til Frp, gir i praksis sine stemmer til Jonas Gahr Støre som statsminister. Forvirringen på borgerlig side er stor.

På rødgrønn side er det i øyeblikket Sp som blør velgere til Frp. Trygve Slagsvold Vedum blør neppe i hjel. Før regjeringssammenbruddet hadde Sp en oppslutning på 17,2 prosent. På TV 2s måling får partiet 15,7 prosent. Et slikt valgresultat vil være det nest beste i Sps historie.

Frps framgang på målingene forandrer ikke maktbalansen mellom blokkene. Ap, Sp og SV har mistet flertallet. Men så lenge Rødt og MDG holder seg over sperregrense har Jonas Gahr Støre solid støtte i Stortinget for å danne regjering.