EM-favoritt i bobla

Et håndballmesterskap innrammet av korona. Også det er en paradoksal norsk fordel.

Det er et mildt sagt merkelig mesterskap som kastes i gang i Kolding torsdag kveld. Norge skulle vært medarrangør der Norges innledende kamper skulle vært spilt i Trondheim Spektrum. Men Norge mente det ville være umulig å arrangere dette innenfor de smittereglene som gjelder her. I Danmark er det mindre strengt. Men kommer dette mesterskapet seg helt til en finale i Herning 20. desember?

Les også: Håndball-EM 2020 for kvinner: Her er fullt program

'i desember er blitt en del av mange nordmenns adventrituale. For første gang på mange år disponerer landslagssjef Thorir Hergeirsson en nesten skadefri tropp. Til og med Nora Mørk er tilbake, men hvordan leser man det internasjonale bildet med koronabriller på?

«Godt spørsmål», var Hergeirssons svar da vi stilte ham spørsmålet på en av de digitale pressekonferansene. Han hadde ikke noe klart svar. Men det han vet Norge er gode på er å holde fokus. «Vi bruker ikke energi på det vi ikke får gjort noe med. Alle smittetiltak overlater jeg til ekspertisen. Vi stoler på dem», var hans mer utfyllende svar.

Norges første motstander, Polen, har måttet skifte ut store deler av troppen. Deres norske trener, Arne Senstad, frykter stygge sifre i åpningskampen. Romania kommer til mesterskapet med smitte i troppen og isoleres totalt. Den norske troppen bor i praksis i fengsel. Men i hver kamp er det halvannen times nærkontakt med motstanderne. Hvem kommer helskinnet gjennom dette?

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sett utenfra ser mesterskapet ut som et gedigent risikoprosjekt. Mange ville ha avlysning. Det ble det ikke og da må Norge mentalt svitsje til det dette handler om. Å prestere og komme til finalen.

Hergeirsson har ledet Norge til ti medaljer i OL, VM og EM siden han ble landslagssjef sommeren 2009. Seks av disse er gull, men den hittil siste trumfen kom i 2016 (EM). Fire års titteltørke er lenge for disse jentene. Årets mester vil få et koronastempel. Norge slapp å arrangere, men kan vinne hele greia.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.