Kommentar

Sandra ut av rekka går...

En rekordkort pressekonferanse – og vips var tiden i regjeringen ute også for Sandra Borch.

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

To minutter og 26 sekunder tok det, og så var den rekordkorte pressekonferansen over. Sammen med statsrådskarrieren til Senterpartiets Sandra Borch.

Borch er tatt for fusk i en masteroppgave hun leverte ved Universitetet i Tromsø for ti år siden. Flere og store bolker i oppgaven hennes har stor såkalt tekstlikhet med oppgaver som er levert ved andre norske læresteder i årene før Borch leverte sin besvarelse.

Tekstlikhet blir dermed et annet ord for plagiat. Altså juks

Næringslivsavisa E24, som avslørte nyheten, forteller at ingen av disse andre besvarelsene er oppgitt som kilder.

Tekstlikhet blir dermed et annet ord for plagiat. Altså juks.

Saken er alvorlig i seg selv. Fusk i akademia blir slått hardt ned på. Tilfellet Borch blir selvsagt enda mer alvorlig av at hun er statsråd for forskning og høyere utdanning, en rolle hun arvet fra Ola Borten Moe – forrige, men ikke første, Sp-statsråd som måtte forlate sin post i vanære.

Virkelig pikant blir avsløringen likevel først når vi vet at Kunnskapsdepartementet kjører en kontroversiell sak om fusk mot en student – nå helt opp til Høyesterett.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Studenten i den aktuelle saken er anklaget for å ha plagiert seg selv. Hun ble derfor utestengt fra studieinstitusjonen sin, Høgskolen i Innlandet, i ett år – altså for å gjenbruke sin egen tekst. Tross store protester fra en rekke universitetsansatte, ble utestengelsen opprettholdt.

Studenten tapte et søksmål mot staten i Oslo tingrett, men vant fram i lagmannsretten. Den avgjørelsen ble anket til den øverste domstolen i landet av Kunnskapsdepartementet.

Avgjørelsen ligger hos ansvarlig statsråd. Hun heter Sandra Borch.

Det er en avgjørelse hun nok gjerne skulle ha vært foruten nå. Den vil bli hyppig nevnt de nærmeste dagene.

Borch tok den konsekvensen hun måtte ta. Hun rakk på det som må være en kandidat til tidenes korteste pressekonferanse å fortelle at det var hun selv som søkte avskjed, at dette ikke var noe hun fikk beskjed om fra sine overordnede.

Og vips var enda en statsråd ute av Jonas Gahr Støres regjering. Borchs avgang er den sjette i unåde siden regjeringen begynte sin gjerning for drøye to år siden.

Det var nok ikke denne starten på 2024 statsministeren hadde ønsket seg, men her er vi.

Støres utvalgte statsråder har satt regjeringen i en situasjon der Sylvi Listhaug, leder i et Frp som underholdt nasjonen med ikke mindre enn sju justisministere på sine sju år i regjeringen til Erna Solberg, kan tillate seg å omtale regjeringen som «tidenes skandaleregjering».

Og sånn går dagene i det sene sosialdemokratiet.

Les flere kommentarer av Jo Moen Bredeveien

Les også: Støre: – Vanskelig for henne å ha nødvendig tillit

Les også: Jussprofessor mener masteroppgaven til Borch bør gjennomgås