Innenriks

Sandra Borch (Sp) går av som forsknings- og høyere utdanningsminister

Sandra Borch (Sp) går av som minister for forskning og høyere utdanning etter avsløringer om at masteroppgaven hennes inneholder tekst fra andres oppgaver.

– Feilen, den er min, og det tar jeg det fulle og hele ansvaret for. Det har vært et stort privilegium å være statsråd i denne regjeringen, sa hun på en kort pressekonferanse fredag kveld.

E24 og Dagens Næringsliv har funnet flere passasjer i masteroppgaven hennes fra 2014 som er identiske med deler av to andre masteroppgaver. Hun oppga ikke de andre masteroppgavene som kilde. Også stavefeil i de identiske passasjene er med i Borchs oppgave, skriver mediene.

– Da jeg skrev min masteroppgave for rundt ti år siden, gjorde jeg en stor feil. Jeg hentet tekst fra andre oppgaver uten å oppgi kilde, erkjente hun fredag.

– Tar konsekvensen

– Som statsråd for forskning og høyere utdanning har det vært viktig for meg å sikre at vi har et godt regelverk for gjennomføring av eksamener. Jeg ser at feilen jeg har gjort ikke er forenlig med å være ansvarlig for dette regelverket. Det er jeg veldig lei meg for og tar konsekvensen av ved å gå av som statsråd, sier Sandra Borch.

Hun sa hun ikke har full oversikt over hvor mye tekstlikhet det er i oppgaven.

– Det kan være flere eksempler på tekstlikhet i oppgaven enn det E24 viser til, sa Borch.

Ingen spørsmål

Hun forlot lokalet etter en kort redegjørelse uten å svare på spørsmål.

– Det er sikkert mange som har spørsmål, men jeg klarer ikke å besvare dem i dag. Det jeg har delt med dere i dag, det er det jeg vet på nåværende tidspunkt, og det jeg har å si om saken. Det ber jeg om forståelse for.

Sandra Borch overtok som forsknings- og høyere utdanningsminister etter Ola Borten Moe i august i fjor. Fra 2021 til 2023 var hun landbruks- og matminister.

Det var hun selv som ba om å få gå av, sa hun fredag.

Streng praksis

Borch skrev masteroppgave i rettsvitenskap ved Universitetet i Tromsø i 2014. Tittelen var «Sikkerhetsregulering i norsk petroleumsrett: Ivaretakelse av HMS-forpliktelser i rettighetshavergruppen på norsk sokkel».

Å plagiere andres arbeid uten å oppgi kilde regnes som fusk. Det er forbudt i akademia og kan føre til annullering av oppgaven og utestenging fra høyere utdanning for en periode.

Som leder for Kunnskapsdepartementet har Borch ført en streng praksis i saker om plagiat.

Vedum: – Hun har vært dyktig

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier Borch har gjort en feil, og at hun selv har valgt å ta ansvar for det.

– Det har jeg respekt for. Hun har vært en dyktig statsråd, som har satt spor. Hun har vært en tydelig røst, først for landbruket og så i sin rolle som statsråd for forskning og høyere utdanning. Borch har vært viktig for partiet sitt, og vil fortsette å være det i Stortinget, sier Slagsvold Vedum.

Støre: Uforenlig med å være statsråd

Statsminister Jonas Gahr Støre sier at det som er kommet fram ikke er forenlig med tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister.

– Jeg har forståelse for at Sandra Borch synes denne saken gjør det vanskelig for henne å ha nødvendig tillit som statsråd for høyere utdanning. Det som er fremkommet er ikke forenlig med den tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister, sier Støre.

Han legger til at Sandra Borch har gjort en viktig jobb som statsråd i to departementer.

– Og jeg har satt stor pris på samarbeidet, sier Støre.

Solberg: Har forståelse for at Borch trekker seg

Høyre-leder Erna Solberg sier Borch-saken er en veldig uheldig sak for Sandra Borch (Sp) og regjeringen.

– At en statsråd er tatt for plagiat kan åpenbart være egnet til å svekke tilliten til henne. At det er statsråden med ansvar for nettopp forskning- og høyere utdanning som er tatt i plagiat, gjør dessverre ikke saken mindre alvorlig, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Hun sier hun har forståelse for at Borch selv velger å gå av som forsknings- og høyere utdanningsminister etter det som har blitt kjent.

–Jeg ønsker henne alt godt videre og håper hun har gode folk rundt seg nå i stormen, sier Høyres leder.

Mer fra Dagsavisen