Politikk

Mener masteroppgaven til Borch bør gjennomgås

Ettersom Sandra Borch har innrømmet å ha kopiert deler av teksten til masteroppgaven sin, kan det hende at oppgaven må anses som ugyldig, mener jussprofessor.

Fredag kveld publiserte E24 en sak om at masteroppgaven til forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch (Sp) inneholder passasjer som er identiske med eldre masteroppgaver fra to andre studenter. Ingen av de andre oppgavene, som inneholder de samme formuleringene og stavefeilene, var blitt henvist til som kilder i Borchs oppgave. Det regnes som fusk å kopiere andres arbeid uten å oppgi at dette er gjort.

– Veldig lei meg

Kort tid etter at nyheten sprakk, innkalte statsråden til en pressekonferanse. Der gjorde hun kjent at hun trakk seg som forsknings- og høyere utdanningsminister.

– Da jeg skrev min masteroppgave for rundt 10 år siden, gjorde jeg en stor feil. Jeg hentet tekst fra andre oppgaver, uten å oppgi kilde. Det er jeg veldig lei meg for, sa hun.

– Jeg ser at denne feilen ikke er forenelig med å være ansvarlig for dette regelverket, la hun senere til.

Utdanninger kan annulleres

Det mener jussprofessor Karl Harald Søvig ved Universitetet i Bergen er helt korrekt.

– Hun har tatt konsekvensen av det hun har gjort og gått. Saken er selvsagt særpreget av at hun har sittet som minister for høyere utdanning og blir nødt til å gå for dette, sier han til Dagsavisen.

Karl Harald Søvig, dekan ved det juridiske fakultet på UiB.

Den erfarne professoren har blant annet jobbet med å utforme universitets- og høyskoleloven.

Den sier blant annet at et utdanningssted kan annullere en eksamen eller prøve hvis kandidaten enten forsettlig eller grovt uaktsomt har fusket i forbindelse med gjennomføring av eksamenen eller prøven. Loven sier også at selve utdanningen kan annulleres hvis kandidaten har oppnådd den ved hjelp av «uredelig opptreden».

Søvig mener masteroppgaven til Borch kan være ugyldig.

– Hvis det viser seg at masteroppgaven bygger på plagiat, så er spørsmålet om oppgaven kan telle. Det bør vurderes om man skal se på den på nytt, sier professoren.

UiT skal undersøke Borchs masteroppgave

Pro-rektor Kathrine Tveiterås ved UiT Norges arktiske universitet sier fredag kveld at de nå vil gjøre nærmere undersøkelser av Sandra Borchs (Sp) masteroppgave. Det skriver NTB.

– Når det kommer meldinger om fusk eller mistanke om fusk, innebærer det at vi vil gjøre nærmere undersøkelser. Dette gjelder generelt og er ikke unikt for denne saken, sier Tveiterås til Dagbladet.

Borchs masteroppgave ble undersøkt av UiT og ikke registrert som fusk da den ble levert.

Men systemet for plagiatkontroll som UiT benyttet den gang, hadde ikke oppgaver fra andre universiteter inkludert i sin database. Masteroppgavene som har tekstlike avsnitt som Borchs oppgave, er skrevet ved Universitetet i Oslo og Universitetet i Bergen.

Borch risikerer nå å miste mastergraden i rettsvitenskap og bli utestengt fra universitetet, sier jussprofessor Terje Einarsen ved Universitetet i Bergen til VG.

– Hun blir ikke satt i fengsel, og hun kommer ikke til å bli ilagt bøter, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen