Kommentar

Kampen er ikke over

Politisk ukeslutt: Ullevål-opprørerne i Oslo Ap gir seg ikke.

Det er skadelig for Ap at partiledelsen, her representert ved byrådsleder Raymond Johansen (t.v.) og partileder Jonas Gahr Støre, støtter høyremannen Høies linje i sykehusspørsmålet i Oslo. Foto: Terje Pedersen/NTB
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Onsdag sto flere framtredende medlemmer av Oslo Arbeiderparti fram i Dagsavisen med krav til fylkeslaget om å si kraftig ifra: Ullevål sykehus skal bevares og planene om Gaustad må skrotes.

I fjor vedtok et enstemmig representantskap et krav om utredning av et alternativ til rivingen av Ullevål.

Les også: Her kan du risikere å finne din syke bestemor på felt G i parkeringshuset

Det har ikke partiet fulgt opp. Oslo-partiets leder Frode Jacobsen, byrådsleder Raymond Johansen og partileder Jonas Gahr Støre stiller seg bak helseminister Bent Høies plan om å skrote Ullevål, selge tomten og gjenreise sykehuset i et bofellesskap med Rikshospitalet på Gaustad.

Dette har møtt voldsom motstand. De ansattes organisasjoner protesterer. I bystyret er samtlige partier utenom Høyre og Ap motstandere av rivingen. Ap-toppene står på sitt. Helseminister Høie fra Høyre truer nemlig med at Aker sykehus ikke blir gjenreist hvis ikke Ullevål flyttes til Gaustad.

Det er en trussel uten innhold. Etter stortingsvalget neste år er Høie trolig historie.

Les også: Etter fem års kamp mot barnevernet har mor fått sønnen hjem: – Han trodde jeg var død

En ny rødgrønn helseminister kan begynne med blanke ark og utrede et opplegg som beholder Ullevål og som innbefatter et nytt Aker sykehus. Politisk er det enkel match. Ledelsene i de andre rødgrønne partiene, Rødt, SV, Sp og MDG, er nemlig på linje med grasrota i Oslo Ap.

Det er skadelig for Ap at partiledelsen støtter høyremannen Høies linje. Oslo-partiet gjorde det dårlig i kommunevalget. Ullevål-saken er antakelig en årsak til nederlaget. Tor-Erik Røberg-Larsen forteller at Aps holdning i denne saken er en av grunnene til at han og Jan Bøhler har meldt overgang til Sp.

En lokal meningsmåling fra Sentio denne uken viser at Ap går tilbake, mens Senterpartiet vokser.

Sp er blitt Oslos fjerde største parti. Fra omtrent ingen ting har det gått fram til 7,5 prosent. Hadde målingen vært et valgresultat, ville Jan Bøhler fått følge til Stortinget av Oslo Sps leder. Han tror at kampen for å bevare Ullevål sykehus kan være en årsak til framgangen. Dette er en sak som opptar Oslo-folk.

Ap kan ikke forsette med å dilte etter Høye. Partiet skiftet denne uken holdning til byggingen av et nytt regjeringskvartal. Dette blir for dyrt.

I NRKs politisk kvarter torsdag gikk byrådsleder Raymond Johansen hardt ut mot kommunalminister Nikolai Astrup fra Høyre. Astrup kom på defensiven. Hadde Raymond Johansen vært like offensiv i en kamp for å bevare Ullevål sykehus, hadde han sikret Ap flere velgere.

Oslo Ap skulle hatt årsmøte i dag. På grunn av koronaen er det utsatt.

Debatt: «Så lenge Støre ikke endrer sin sykehuspolitikk, behøver ikke Erna Solberg åpne munnen»

I forkant av møtet utformet en rekke partilag et forslag om å bevare og videreutvikle Ullevål. Aker sykehus må gjenreises som lokalsykehus for hele Groruddalen. Det er et forslag hele Oslo Ap trolig vil stemme for. Dermed får partiledelsen et betydelig problem. Ledelsen kan ikke overse forslaget slik den gjorde med representantskapets enstemmige vedtak om å utrede et alternativ til å nedlegge Ullevål.

Partitoppene gjemte seg den gangen bak administrasjonens «belysning» av Ullevål-alternativet. «Belysningen» er lite verdt. Det er en gjentakelse av tidligere påstander om hvor dyrt det ville bli å beholde Ullevål.

Uavhengige fagfolk kom med helt andre tall. Ullevål blir rimeligere enn Gaustad.

Det er aldri for seint å snu. Bare det gjøres i tide og med en fornuftig begrunnelse. Det er bra at Ap inntar en mer kritisk holdning til bruken av penger på det nye regjeringskvartalet. Det er beklagelig at partiledelsen ikke er like kritisk i Ullevål-saken.

Vedtaket om legge ned Ullevål sykehus ble tatt for 4 år siden. Det utløste en voldsom protest blant de ansatte. Medisinske fagfolk utenfor sykehuset sluttet seg til protestene. Sykehusdirektøren fikk nok og trakk seg. Planene ble likevel stående.

Det var gått prestisje i saken. Også Ap holdt dessverre fast ved planen om å rive.

Ap-ledelsen må ikke lenger la seg drive av prestisje. Budskapet fra lokalpartiet er klart: Snu i tide. Hvis ikke, snur enda flere velgere seg bort fra partiet.

Arne Strand

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen