Kommentar

Ap må løse EØS-floken

EØS-avtalen er en varm potet for de rødgrønne partiene.

Oslo 20200925. 
Programkomiteens leder Jonas Gahr Støre innledet presentasjon av programkomiteens førsteutkast til Arbeiderpartiets stortingsvalgprogram for perioden 2021-2025 fredag.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ap-leder Jonas Gahr Støre må forberede seg på en debatt om alternativer til EØS.

Fellesforbundet har bedt om en bred utredning, der både handelsavtale med EU og fullt medlemskap skisseres opp som alternativer. Ap-lederen nøyer seg med å si ja til å utrede det norske handlingsrommet innenfor rammene i EØS.

Les også: Her er tipsene for trygg julehandel på nett (+)

«Arbeiderpartiet trenger ingen utredning av EØS-alternativer, men vi har aldri vært mot mer kunnskap», sier Støre til Dagbladet. Hva Ap-lederen legger i begrepet «mer kunnskap», gjenstår å se. Foreløpig synes Støre ikke å kunne akseptere SVs og Senterpartiets ønske om å utrede en handelsavtale som alternativ til EØS.

Også i LO-familien er det stor motstand mot EØS, og Fellesforbundet ønsker derfor å få LO-kongressen med på et krav om å utrede alternativer. Fellesforbundets leder Jørn Eggum har tro på at det kan bli flertall for et slikt kompromiss.

Det vil i tilfelle være et klart signal til en Ap-ledet regjering etter neste valg.

Men koronapandemien har ført til at LO-kongressen, som skulle ha vært avholdt i mai 2021, er flyttet ett år fram i tid. Jonas Gahr Støre innrømmer at norske lønns- og arbeidsvilkår har kommet under press, men han gir regjeringen skylda.

Forholdet til EØS og EU vil måtte bli et tema dersom det blir aktuelt å danne en rødgrønn regjering med de tre partiene etter valget neste år. Ap-lederen har tidligere avvist denne tanken om å utrede alternativer til EØS ved å poengtere at det vil være som å si til sin kone at man skal utrede et alternativ til ekteskapet.

Alternativene til EØS er en handelsavtale eller et fullt medlemskap i EU.

Kommentar: «Noe er annerledes denne gangen. Sinnet har eksplodert»

Begge deler er det liten stemning for i den norske befolkningen. EØS er derimot godt forankret blant nordmenn flest. Europautredningen fra 2012 har grundig oppsummert erfaringene med EØS, men alternativer ble ikke drøftet.

Det er selvsagt begrenset hva en utredning om alternativer kan fortelle oss. Bare nye forhandlinger med EU vil gi konkrete svar. Men en utredning er bedre enn synsing på eget grunnlag.

Britene forlater EU uten fortsatt å vite hva de ender opp med. Norge må for all del unngå å havne i brexit-fella.

Så kan det innvendes at en utredning om alternativer til EØS vil skape tvil om avtalens legitimitet. Det er å snu saken på hodet. En utredning om ulike konsekvenser kan gi grunnlag for en bedre opplyst og ikke minst ryddigere debatt. Mer fakta bør ingen frykte. Jonas Gahr Støre har gode kort på hånda. Arbeiderpartiet bør derfor gripe denne sjansen, jo før jo heller.

Kjell Werner

Kjell Werner

Kommentator