Kommentar

Vaksine stanser pandemien

Politisk ukeslutt: Vi kan puste litt lettere etter ukas gladnyhet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vaksiner er en effektiv metode for å ta knekken på virus.

Influensavaksinen, for eksempel, gjør at majoriteten av befolkningen er oppgående i disse dager. Nå er det ikke influensaen, men koronaen som truer folk og samfunn i hele verden.

I månedsvis har vitenskapsmenn over hele verden jobbet på spreng for å lage en vaksine mot covid-19. Britene var tidlig ute med å hevde at de var på god vei. Russland sa at de hadde klart det.

Vestlige land var skeptisk til at russernes «Sputnik» var god nok.

Les også: Høie: Må være forberedt på koronatiltak gjennom julen

Jubelen sto derfor naturlig nok i taket da det ble kjent at den amerikanske legemiddelgiganten Pfizer i samarbeid med tyske BioNTech, hadde knekt gåten. Deres vaksine ser ut til å ha passert alle hindre mot en endelig godkjennelse.

Effektiviteten er 90 prosent. Det er veldig bra.

Det betyr at ni av ti personer ikke blir smittet hvis de vaksinerer seg. Foreløpig er det ikke påvist bivirkninger. Det er enormt hvis det er riktig. Vaksinen er enkel å framstille. Det skal holde med to vaksinasjoner i løpet av kort tid. Pfizer og BioNTech ser ut til å ha vunnet det internasjonale vaksinekappløpet.

EU har inngått avtale om 300 millioner doser av vaksinen. EUs smittevernbyrå sier at den første koronavaksineringen i Europa kan starte i begynnelsen av neste år. Norge får tilgang til vaksinen gjennom en avtale vi har med EU-landet Sverige. Vanligvis er vi trege her i landet når det gjelder å ta i bruk nye medisiner.

Det vil ikke gjelde denne gangen. I det øyeblikket Europa er i gang med vaksinering, er Norge med.

Les også: Forsvarer bruk av hurtigtestene som blir slaktet i studie

Normalt tar det flere år å framstille en vaksine. Denne gangen har det tatt ti måneder. Det viser hva verden kan få til gjennom samarbeid og bruk av enorme ressurser for å slå ned en fiende som truer befolkningenes eksistens.

Tenk om man kunne satse tilsvarende på å forhindre en global klimakatastrofe. Landene må gi avkall på noe økonomisk vekst for å nå målene i Parisavtalen. Klarer man ikke det, er verden ferdig uansett.

Natur, klima og sykdom henger sammen. Menneskenes rovdrift på naturen tvinger dyra bort fra deres naturlige element. Nye omgivelser påfører dem sykdommer, som overføres til mennesker.

Covid-19 er importert fra Kina og stammer trolig fra salg av syke dyr.

Fordelingen av vaksinene mellom landene er en stor utfordring. USA og EU har allerede sikret seg tilstrekkelig med doser. Fattige land i Afrika og Asia kan få problemer. Vaksinene må kjøpes. Vaksinasjonen må utføres av kyndige folk. Et internasjonalt samarbeid må sørge for at de fattige landene får sine doser.

Det er også i de rike landenes interesse at fattige land får vaksine.

Debatt: «Er virkelig kulturforskjellene en av årsakene til at smittetallene er høyere blant minoritetene?»

Det er ikke nok å bekjempe pandemien i Europa og USA hvis den fortsette å herje i Sør-Amerika og i deler av Afrika og Asia. Da vil viruset etter hvert komme tilbake til oss. Dermed er vi like langt. Vi kan ikke ta for gitt at vaksinen er nok til å stanse en tredje bølge med korona.

Våre helsemyndigheter har inntatt en fornuftig holdning til ukas vaksinenyhet. Helseminister Bent Høie sier at dette er gode nyheter og at vaksinen trolig kan tas i bruk på nyåret. Det blir frivillig å ta vaksinen og den vil ikke koste oss noe. Hvis om lag 70 prosent av befolkningen vaksinerer seg, er vi kvitt pandemien.

Nedstenging av samfunnet og andre dramatiske tiltak for å slå ned viruset, har vært nødvendig, men ikke tilstrekkelig. Det virket lovende i sommer, men nå er vi tilbake der vi var i mars. Det kan bli enda verre utover vinteren. Bedrifter vil gå over ende. Arbeidsledighet kan stige til nye svimlende høyder.

Årets julepresang til befolkningen er en vaksine mot covid-19. To gratis nålestikk i armen kan få landet på fote igjen neste år. Det må folk si ja til. Det er bare å glede seg til vaksinen kan tas i bruk.

Les også: Koronavaksine klar til jul? Slik står racet nå, og dette må til for å lykkes (+)

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen