Kommentar

Er det rart vi drikker?

Julebord eller ikke – det er det store spørsmålet.

Oslo 20200312. 
Statsminister Erna Solberg (t.h.) og helse- og omsorgsminister Bent Høie (i midten) sammen med direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog under et besøk til Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser torsdag. I utvalget koordinerer sentrale aktører sin innsats for å beskytte liv, helse, og andre viktige samfunnsinteresser ved biologiske hendelser som pandemier. Beredskapsutvalget bruker denne arenaen for å koordinere innsatsen på tvers av sektorer, og gi en status for arbeidet med koronaviruset.
Foto: Heiko Junge / NTB
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

En aviskollega jeg en gang hadde i Erna Solbergs hjemby Bergen, hadde et fast uttrykk i møte med umulige arbeidsoppgaver eller det han mente var komplett idioti. «Er det rart vi drikker?», kunne den frustrerte bergenseren hoderystende si flere ganger i løpet av en kveldsvakt.

Jeg må innrømme at jeg har kommet i skade for å sitere ham i festlige lag, for eksempel på julebord.

Les også: Julebord avlyses over hele landet

Hvert år samler vi alle ansatte, fra våre fem utgavebyer, til felles julebord. Slik markerer vi at vi står sammen om snuoperasjonen og avisprosjektet som få ga oss særlige sjanser til å klare.

Det er likevel mange grunner til at vi i koronaåret 2020 bestemte oss for at vi dropper det store julebordet. Vi må spare penger etter et brutalt annonsefall, og jeg tror heller ikke at det er lurt å be ansatte fra flere byer om å møtes og mingle når vi vet at smitten sprer seg gjennom festing og reising.

I tillegg ønsker vi å gi de ansatte mest mulig forutsigbarhet i en urolig tid.

Derfor ga vi tidlig beskjed om at det store julebordet i år skal erstattes med at vi i stedet bruker penger på månedlige samlinger, i praksis jobblunsjer, i mindre grupper.

Slik sikrer vi at de nærmeste kollegene ser hverandre fysisk, innenfor trygge rammer, mens vi fortsatt jobber fra hjemmekontor. Det oppleves som et vellykket grep.

Les også: NHO ut mot Johansens julebord-uttalelse

Likevel kom tvilen da statsminister Erna Solberg overraskende gikk ut og oppfordret alle bedrifter til å gjennomføre årets julebord. Bondeangeren forsvant imidlertid da Oslos byrådsleder Raymond Johansen slo tilbake og sa at statsministerens oppfordring ikke kunne gjelde i Oslo.

Deretter var det Ernas venner i NHO sin tur til å skape usikkerhet.

Næringslivets hovedorganisasjon frykter omsetningssvikt hos restaurantene og gikk ut mot Raymonds budskap. Men etter å ha lest gjennom hva NHO faktisk oppfordrer til, konstaterte jeg at det egentlig ikke er så langt unna de små møtene som vår bedrift har valgt.

Til slutt kom han som ikke skal tenke på bedriftene, men på folkehelsen, helseminister Bent Høie, inn i pingpongkampen om julebordet. Først tydelig: «Jeg er enig i det som byrådslederen sa, nemlig at slik smittesituasjonen er i Oslo nå, kan det være klokt å la være å samles på den type arrangementer som et julebord er».

Les også: Høie støtter Johansens julebord-utspill

Så full uforutsigbarhet igjen: «Men jeg tror nok både byrådslederen og jeg ønsker at smittesituasjonen i Oslo er annerledes når vi begynner å nærme oss jul. Da kan også dette være annerledes».

Er det rart man både tenker på en bergenser (og hennes regjering) som ikke alltid er så lett å forstå og en annen bergenser som hadde et utrykk for denne type situasjoner? God fredag!

Eirik Hoff Lysholm

Eirik Hoff Lysholm

Sjefredaktør og adm.dir. i Dagsavisen