Kommentar

Trumps kupp

Mens USAs gater går opp i flammer, går mange redde amerikanere og venter på et statskupp.

Den perfekte stormen har truffet USA. Borgerrettsopptøyene fra 60-tallet, 30-åras dype depresjon og drapsmaskinen spanskesjuken pågår i en og samme uke.

Drapet på George Floyd ble dråpen som førte til at det mangslungne, mektige landet ikke lenger framstår som et stabilt demokrati.

Amerikanerne er – naturlig nok – sinte og redde, og misnøyen med president Trump sprer seg. En lang rekke meningsmålinger de siste dagene, gjør at stadig flere tror han kommer til å tape valget i november.

Da blir det demokratenes Joe Biden som skal innta Det hvite hus. Men mange amerikanere er livredde for at det ikke skal bli noe av, uavhengig av valgresultatet.

Les også: Høyreekstreme i USA-protestene: – De prøver å ta fokus bort fra det de egentlig handler om

Jeg har snakket med flere amerikanere de siste dagene og med enda flere venner her hjemme som også har venner og bekjente i USA. Urovekkende mange har teorier om hva som kan skje. Mange er fullstendig overbevist om at det er lite sannsynlig at et fredelig, demokratisk valg bli gjennomført, og resultatet akseptert.

Dette er ikke viltre konspirasjonsteoretikere, men helt vanlige folk, mange av dem med lang utdanning og dyp kjennskap til landet sitt. Hvordan havnet vi der?

Disse tankene er ikke tatt ut av lufta.

En lang rekke seriøse medier har skrevet om problemstillingen. Det trekkes fram en rekke årsaker til frykten for et kupp.

For det første er det Trumps gjentatte angrep på de såkalte «poststemmene». Trumps angrep på poststemmer reiser muligheten for at dersom han taper i november, kommer han til å avvise at valget er legitimt, skriver Lawrence Douglas i The Guardian. Lawrence er professor i juss ved Amherst College.

Poststemmene har vært et sentralt tema for Trump på Twitter. 26. mai skrev presidenten: Det er INGEN MÅTE (NULL!) at poststemmer vil være noe annet enn grunnleggende bedragerske. Postkasser vil bli ranet, stemmesedler forfalsket og til og med illegalt printet ut og bedragersk undertegnet … Dette vil bli et rigget valg. Aldri! (Min oversettelse).

Laurence ser dette som langt mer illevarslende enn Trumps mange angrep på enkeltpersoner.

Trump angriper integriteten i den amerikanske valgprosessen, der tillit er nøkkelen til en stabil demokratisk orden. Laurence sin analyse er at dette ikke er en distraksjon, som mange av Trumps utspill åpenbart er, men et fokusert politisk angrep.

De fleste poststemmer i USA avgis i urbane områder der demokratene får flest stemmer. Gjennom sine gjentatte angrep på disse stemmene, mener han – og mange med ham – at Trump forsøker å etablere et grunnlag for å avvise et valgresultat som går i presidentens disfavør.

«Vi må forberede oss på at Donald Trump avviser valgresultatet, skriver Brian Klaas i Washington Post: «Siden 2017 har det vært så mange hendelser i amerikansk politikk som tidligere ville vært utenkelige. Det sjokkerende er ikke lenger overraskende, det er snarere rutine, under Donald Trumps styre.»

Han spør hva som vil være mest overraskende hvis Trump taper valget: At han aksepterer nederlaget og gratulerer motstanderen med seieren, eller at han hevder å være offer for et rigget valg, og et komplott fra den såkalte «deep state».

For den amerikanske statsviteren fra Minnesota, som er adjunkt i global politikk ved University College London og har skrevet flere bøker om demokrati og Trump, er svaret ganske klart.

Les også: 17-åringen ble skutt da han skulle kjøpe godteri. Det startet en hel bevegelse (+) 

Valgsvindel er for øvrig et lite problem i USA. En omfattende studie fant 31 tilfeller av velgerbedrageri av mer enn 1 milliard stemmesedler fra 2000 til 2014.

Frykten for et kupp i USA blir større av at Trump den siste tida har bedt sine tilhengere reise seg mot lokale myndigheter, fordi de fulgte de offisielle smittevernrådene i USA. Da væpnede militser stormet en rekke delstatsforsamlinger i protest, kalte Trump dem for «very good people». Mange spør nå hva som vil skje dersom Trump taper valget, men hevder på Twitter at han faktisk har vunnet. Det er ikke vanskelig å se hvor dødelig det kan bli, skriver Klaas.

Alt dette skjer mot en bakgrunn der både Trump og de nyhetsmediene som støtter ham, i lang tid og til stadighet bruker ordet «kupp» om ulike former for kritikk og tiltak mot presidenten. Også Trumps oppfordring til å sette inn militæret mot sitt eget folk når de demonstrerer mot rasisme og drapet på George Floyd, gjør at de som er redde for et statskupp i USA blir styrket i sin frykt.

Det finnes selvsagt en lang rekke argumenter som taler for at USA ikke blir rammet av et statskupp.

Men det er heller ikke overraskende at sosiale medier renner over av engstelse. Et land der den sosiale kapitalen er tynnslitt av enorme og stadig økende økonomiske forskjeller, institusjonalisert rasisme, der krise følger krise er ikke et godt utgangspunkt for et sterkt, stabilt demokrati.

Jeg, og jeg tror mange med meg, har vanskelig for å forestille meg at dramatiske samfunnsomveltninger den ene aller andre veien kan skje i vestlige demokratier. Mange amerikanere ser det åpenbart annerledes. Det er både skremmende og forståelig.

Nyeste fra Dagsavisen.no: