Kommentar

Listhaugs asyl-bløff

Frp protesterer mot regjeringens «nye» linje i asylpolitikken.

Sylvi Listhaug har en selvpålagt dårlig hukommelse, skiver Kjell Werner. Foto: Ole Martin Wold/NTB scanpix
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Men dette er ikke en ny linje, bare en forlengelse av det Frp var med på da partiet satt i regjeringen til Erna Solberg. Frp-nestleder Sylvi Listhaug reagerer på at justisminister Monica Mæland (H) har instruert utlendingsmyndighetene om å utsette tvangsretur av utlendinger med lang oppholdstid i Norge.

Saken har sin bakgrunn i de fire borgerlige partienes kompromiss om «en engangsløsning for eldre, ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge». Etter lang tids dragkamp endte de fire partiene med en kreativ løsning der nøkkeltallet er 65 år. Det betyr eksempelvis at en person som er 47 år og har bodd i Norge i 18 år, vil kunne søke om opphold. Det samme vil en person som er 35 år, og som har vært 30 år i landet.

Dagens regjering har nå sendt ut et forslag ut på høring, et forslag som er helt i tråd med det de fire borgerlige partiene ble enige om før jul i fjor. Forskjellen er bare at nå er Frp ute av regjeringen. «Vi hadde aldri akseptert en slik løsning», sier Sylvi Listhaug nå. Dette er i beste fall et en kreativ omskrivning av fakta.

Det springende punktet er at regjeringen har sørget for å sette tvangsretur på vent, helt i tråd med vanlig praksis siden det dreier seg om et forslag som er sendt på høring. Noe annet ville ha vært oppsiktsvekkende, også om Frp fortsatt satt i regjering. Amnestiet som det her legges opp til skal vare ut stortingsperioden.

Les også: – Listhaug har en fascinerende kort hukommelse

– Det er oppsiktsvekkende at justisministeren har stanset retur av personer som Politiets utlendingsenhet var i ferd med å sende tilbake til Etiopia, sier Listhaug til NTB. Hun viser til at da Frp hadde justisministeren ble det i flere år jobbet med å få til en returavtale med Etiopia, og nå er en slik avtale på plass. Poenget er imidlertid at ikke en eneste returnerbar vil bli ureturnerbar selv om Frp har forlatt regjeringskontorene.

Sylvi Listhaug har en selvpålagt dårlig hukommelse. Hun forsøker å framstille saken slik at velgerne skal tro at regjeringen nå fører en annen asylpolitikk enn det som var tilfellet før jul. Det er en skvær sak om Frp nå mener noe annet enn det partiet gjorde i regjering, men det er urent trav å påstå at Høyre, KrF og Venstre har forandret politikk på dette området. Det innebærer å kapre potensielle velgere på feil grunnlag.

Statsminister Erna Solberg har vært nøye med å understreke at regjeringen styrer videre på den politiske plattformen som de fire partiene ble enige om for et drøyt år siden. Frp kan like det eller ikke, men så langt har statsministeren holdt ord. Å innbille velgerne om det motsatte er politisk bløff. Slik uredelighet må avsløres.

Kjell Werner

Kjell Werner

Kommentator