Kommentar

Støres tabbe

En ikke-sak nådde nettavisforsider og nyheter i beste sendetid. Det er Jonas Gahr Støres feil.

Jonas Gahr Støre. Leder i Arbeiderpartiet.
Landsmøte 2019.
Arbeiderpartiets 67. ordinære landsmøte.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er atter i hardt vær etter «avsløringer» om forvaltningen av familieformuen. En pyttliten del av pengene han har satt i fond er blitt kanalisert til et investeringsfond som har satset på private helsetjenester. Det er i prinsippet en bagatell og han har som det heter, ryddet opp. Men når dråpen kommer i en allerede full kopp, så blir det en nasjonal sak. 

Det er frustrerende å følge de mediale sporene etter Støres penger. Han har hatt penger i skitne bransjer før. Og ryddet opp. I valgkampen for to år siden slo Finansavisens sak om ei brygge som det ble hevdet var pusset opp svart, inn som en torpedo og senket ei Ap-skute som virket på kurs mot makt. Det har også vært støy rundt investeringer i boligbygging der arbeidere ikke hadde skikkelige kontrakter. Alle sakene har vært bagatellmessige.

Støre har satt penger i et DNB-fond. Der har han vært passiv. Og det er helt sikkert vanskelig, om ikke umulig, å følge hvor alle kronene går. Men Støre kunne valgt et fond med en annen, mindre aggressiv profil. Fondet setter pengene i selskaper utenfor børs, der muligheten for å lykkes er mindre, men potensialet for jackpot større. Det var lite klokt.

Det er lett å hevde at dette er for smått til at det burde vært investert journalistiske krefter i. Det er en vesentlig del av journalistikken og redaktørgjerningen å veie saker, og velge bort. Denne saken kunne med hell forblitt på blokka. Overtrampet er lite. Svært mange nordmenn har penger i fond. Få aner hvor pengene er.

Sympatien virker å være på Støres side, gatas parlament på internett har ikke dømt ham for hardt. Verre går det utover NRK som lagde saken og andre medier som har kastet seg over Støre i denne omgang. Men mange hytter også med neven og roper om liv og lære. At millionæren har viet livet til fellesskapets verdier, og til å skattlegge slike som seg selv hardere, ses bort fra.

Det er også mulig å snakke om drittpakke, spekulere i motiver hos medier og journalister. NRKs påstand om «avsløring» og påfølgende hardnakkede spørsmål om Støre var en velferdsprofitør, var et lite stolt øyeblikk for statskanalen. Bunnlinja er likevel at det er Støres problem. Hans feil. Det er som med Therese Johaug og salven hun brukte på et forkjølelsessår. En bagatell, det også. I salven var det forbudte remedier. Hun ante ikke det, men ble felt for doping. Hun skulle visst. Det kostet henne dyrt.

Les også: Støres formue krympet

Det skulle ikke vært mulig å sette fingeren på noe i Støres forvalting av formuen. Han vet av bitter erfaring at hans fiender ikke skyr noe. Ingenting er for lite. Likevel har han eksponert seg for. Alt kan åpenbart brukes. Er man leder for sosialdemokratene i Norge, som attpåtil sliter i historisk motvind, burde pengene vært plassert i bunnen av en kiste eller i banken. Det er dessverre skjødesløst av lederen av landets største parti å sette seg i denne situasjonen.

Lars West Johnsen

Lars West Johnsen

Politisk redaktør i Dagsavisen