Kommentar

Valgkampen har sporet av

Lokale saker har druknet i Erna Solbergs bomkrise.

Regjeringskrise to og en halv uke før et kommunevalg hører ingensteds hjemme. Statsminister Erna Solberg skriver seg inn i den politiske Norgeshistoriens mest dramatiske kapitler hvis hun nå må løsne regjeringsbåndet mellom Frp og Venstre. Det er ganske utenkelig at det vil skje. Situasjonen virker fastlåst. Statsministeren trenger et helt nøkkelknippe for å få låst opp.

Venstre er hovednøkkelen. Hvis Venstre sier ja, er den akutte krisen over. Dramatikken steg ytterligere etter at Venstres gruppemøte i går gikk inn for nye forhandlinger. det er stikk i strid med det Frp vil ha.

«Det er det beste, forbindelsen å løse mellom hester som trekker slett sammen», skrev Henrik Wergeland i «Vognhestene, en politisk fabel». Wergeland siktet til unionen mellom Norge og Sverige. Unionen var ikke liv laga. Firepartiregjeringen Solberg er heller ikke et langt liv laga. Til det er den politiske avstanden mellom Venstre og KrF på en ene siden og Frp på den andre, for stor.

Strikken er trukket til bristepunktet

Det mener også velgerne. Undersøkelsen av stortingsvalget i 2017 viser at mer enn halvparten av KrFs og Venstres velgere ikke ville ha Frp i en regjering med KrF og Venstre. Partienes velgere hadde faktisk færre motforestillinger mot å ha SV i regjering med Venstre og KrF.

Firepartiregjeringen Solberg er en koalisjon med store indre spenninger på velgernivå. Regjeringens bompengekrise bekrefter at spenningene er minst like store på partiledernivå. Regjeringen overlever nok denne krisen. Men spørsmålet er om den lever fram til stortingsvalget. Strikken er strukket til bristepunktet.

Dramaet i regjeringen skygger for viktige lokale saker i valgkampen. Erna Solberg, Siv Jensen, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Ropstad kan knapt vise seg ute blant folk uten å få spørsmål om bompengekrisen i regjeringen. Valgkamputspill drukner i bompenger.

Bompenger stjeler overskriftene

Det er nesten ikke ørens lyd å få for saker som det ikke står bompenger på. Statsministeren demonstrerer for all verden at hun ikke har kontroll. Kranglingen fører til at regjeringspartiene mister oppslutning. Bompengekrisen dytter regjeringen mot valgnederlag.

Bompengeoppgjøret i regjeringen har stjålet overskriftene og oppslagene i aviser, radio og TV. Hvem gidder å høre om krisen i eldreomsorgen når det er krise i regjeringen?

Ap-leder Jonas Gahr Støre satte ord på sin egen og mange andre politikeres frustrasjon da han i et intervju med NTB tirsdag kritiserte regjeringen for å la internt rot overskygge kommunevalget. «Regjeringen må ta ansvar for at alle forsidene og all medieoppmerksomhet handler om deres interne rot. Det er trist for alle de lokale kandidatene som har forberedt seg på dette valget», sa Støre.

Til skade for lokaldemokratiet

Alle kommunevalg har rikspolitiske overtoner. Resultatet av kommunevalget er alltid et forvarsel om hva som kan skje ved stortingsvalget om to år. Valgresultatet blir også lest som en dom over den sittende regjeringen. Med unntak av kommunevalget i 1963, som fullstendig ble dominert av gruveulykken i Kings Bay på Svalbard og statsminister Einar Gerhardsens politiske ansvar for det som skjedde, er årets lokalvalgkamp så langt kanskje den mest rikspolitiske vi har hatt i nyere tid.

Det skyldes ikke bare bompengekrangelen i regjeringen. For første gang siden 1960-tallet har vi en borgerlig flertallsregjering av fire partier. Valget 9. september er eksamensdag for Erna Solbergs prosjekt.

Det er til skade for lokaldemokratiet hvis kommunevalget drukner i rikspolitiske saker. Slik sett var valgkampen for fire år siden langt bedre. 2015-valget var et mer normalt kommunevalg der de lokale sakene sto i sentrum. Rikspolitikken kastet også da sin skygge over de lokale sakene, men rikspolitikken klarte ikke å ødelegge lokalvalgkampen. Flyktningkrisen i Europa ble riktig nok en del av valgkampen. Det ødela for Frp som hadde tenkt at partiets innvandringsmotstand skulle gi partiet framgang. Opinionen var imidlertid på flyktningenes side. Frps innvandringsmotstand falt sammen og partiet gjorde et dårlig valg.

Fått klima på dagsordenen

Ifølge valgundersøkelsen av lokalvalget i 2015 var de såkalte velferdssakene, som skole, helse og eldreomsorg, de viktigste sakene for velgerne. Nytt det året var at miljøsaken dukket opp som viktig sak. Bompenger var det ingen som snakket om. Bompenger er årets nyskapning.

Bompengediskusjonen har fått klima og miljø på dagsordenen. Det er det særlig MDG som tjener på, ikke minst i Oslo. Når årets lokalvalgkamp kommer på skinnene igjen, vil også velferdssakene som var sentrale i 2015, bli viktige for velgernes valg av parti.

Tor Bjørklunds undersøkelse av kommunevalgene fra 1995 til 2015 viser at lokale saker er mye mer avgjørende for velgernes valg av parti enn rikspolitiske spørsmål. De lokale sakene har da også vært dominerende i valgkampene i disse årene. Det er slik det bør være ved kommunevalg. Partier – og medier – som forsøker å gjøre kommunevalg til et slags stortingsvalg, bidrar til å svekke lokaldemokratiet.

Mer fra Dagsavisen