Debatt

Kvinnekamp har ingen grenser

Vi må ikke svikte Afghanistans kvinner og jenter.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I disse dager går mine tanker til de modige afghanske kvinner som fortsetter å gå i fredelige samlinger og demonstrasjoner for å kreve friheten og sine grunnleggende rettigheter tilbake.

Vi ser og hører om dem via sosiale medier; mange drømmer og ønsker er blitt knust, nærmest halvparten av befolkningen er visket bort fra samfunnet og utsatt for kjønnsbasert diskriminering.

Malina Amiri, student

Det daglige livet deres er kontrollert ned til minste detalj og er sterkt begrenset. Det er hjerteskjærende å se at jenter og kvinner, som er like ressurssterke og smarte som oss, blir nektet utdanning, jobb og å være delaktig i samfunnslivet.

Ofte har jeg spurt meg selv: «Hvor lenge kommer denne situasjonen til å vare?». Jeg får ingen svar. For fremtiden blir stadig mørkere for kvinner og jenter i Afghanistan.

Kvinners rettigheter er en del av menneskerettighetene og målet med FNs kvinnekonvensjon er å beskytte kvinners rettigheter over hele verden. Sikre at de ikke diskrimineres i utdanningssystemet eller i arbeidslivet.

I dagens Afghanistan har vi vært vitne til en negativ utvikling når det gjelder kvinnerettigheter, ting har gått fra vondt til verre helt siden Taliban overtok makten. Det aller første de gjorde var å nekte tenåringsjenter skolegang.

Kvinner skal ikke ha noen roller utenfor hjemmets fire vegger. Stemmene deres skal rett og slett ikke bli hørt.

Alt dette handler om deres holdninger og tro. Troen på at jenter ikke er verdige nok til å ta utdanning. Kvinner skal ikke ha noen roller utenfor hjemmets fire vegger. Stemmene deres skal rett og slett ikke bli hørt.

Talibans ledere ble invitert til Oslo i fjor, og det ble snakket om fremtiden til kvinner og jenter i Afghanistan. Men situasjonen ikke har endret seg fra i fjor. Dialog og forhandlinger er viktig, men det er ikke nok.

Viktigere enn dialog er dette: Afghanske menn og kvinner må inkluderes på arenaene hvor beslutninger om deres fremtid tas. I tillegg må vi endre tankegangen og det negative bildet som sosiale medier skaper om afghanske kvinner – som svake og stakkarslige aktører.

Det finnes mye verdifull kunnskap og sterke ressurser blant disse kvinnene. Det kan brukes til å oppnå en endring i landet.

Det er viktig at vi fortsetter å bruke våre plattformer til å bli en stemme for mennesker som ikke har mulighet til å uttrykke seg fritt.

Kvinnekampen går på tvers av grenser. Vi må ikke glemme og svikte Afghanistans kvinner og jenter.

Talibans kvinnesyn må ikke få være normalen.

Mer fra: Debatt