Debatt

Det tankeløse Nasjonalmuseet

Staten skal ikke urimelig gripe inn i den kunstneriske ytringsfriheten – ifølge den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Selv om direktør Stina Högkvist i Nasjonalmuseet nå har moderert sin stempling av Christian Kroghs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» som kolonialistisk, går uttalelsen rett inn i vår tids viktigste ytringsfrihetsdebatt, som derfor fortjener mer oppmerksomhet.

Over hele verden blir kunstnere kansellert og historien revidert fordi kunstneriske uttrykk og historiske fakta provoserer. Det bryter med ytringsfrihetens begrunnelser om sannhetssøken, demokrati og individets frie meningsdannelse.

Henning Andersen, låtskriver, skribent og filmskaper.

Nasjonalmuseet skriver seg også dessverre rett inn i en bisarr ideologisk kulturkonflikt i Amerika hvor norrøne oppdagere og handelsreisende har fått ufortjent juling.

I forbindelse med mitt musikalske ytringsfrihetsprosjekt med det helt tilfeldige og betimelige arbeidsnavnet «Henning Andersen gjenoppdager Amerika», leste jeg en utrolig historie i Øystein Mortens bok «Eirik Raude»:

Torfinn Karlsevne ledet den andre ekspedisjonen fra Grønland til Nord-Amerika rundt år 1000. Torfinn hadde giftet seg med enken etter Leiv Eirikssons bror, og hun føder det første europeiske barnet på amerikansk jord. Denne historien om en heroisk sjøreise med 160 mennesker i åpne båter ender i en dramatisk flukt fra de innfødte (skrælingene) og iskald hjemreise til Grønland. Altså det motsatte av kolonialisme!

Llikevel havnet Torfinns hode i en elv i Philadelphia etter nok en tankeløs og ideologisk handling: Amerikanske venstreradikale kappet hodet av Torfinns statue i 2018 fordi deres politiske motpoler, amerikanske hvite nasjonalister, brukte området som yngleplass for sine perverse meninger. Denne kunnskapsløse ideologiske vandalismen er ikke noe nytt – selv om den har fått en voldsom fart i de siste årenes kanselleringskultur. Kristendommen og islam har holdt på med kansellering av kunst og symboler i mange hundre år.

Vår fornemste kulturinstitusjon med statlig oppnevnt styreleder må være svært forsiktig med å knytte ord som «kolonialistisk» til kunst. Staten skal ikke urimelig gripe inn i den kunstneriske ytringsfriheten – ifølge den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Hvis ansatte i Nasjonalmuseet skal ha offentlige meninger om dette, må de være helt sikre på at de har orden på fakta. De norrøne ekspedisjonene til Nord-Amerika var fantastiske prestasjoner, men de mislyktes i sine forsøk på kolonialisering. Dette er godt dokumentert i historiske skrifter og nyere tids forskning.

Mer fra: Debatt