Debatt

Erna tier som vanlig

Jeg ønsker meg en mer standhaftig statsminister.

Dette handler ikke bare om at Erna var reservert etter tirsdagens debatt. Det er blitt statsministerens mønster helt siden hun fikk     jobben, skriver innleggsforfatteren.  Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det ble nylig kjent at USAs president Donald Trump har blitt bekreftet smittet av covid-19. Flere har ytret sin fornøyelse over dette, og Erna Solberg var kjapp med å uttale at man «ikke skal godte seg over andres sykdom». Bare to dager tidligere har det blitt bekreftet at Trump ikke tar avstand fra den høyreekstremistiske gruppen Proud Boys.

Derfor spør jeg regjeringen; hvor har det blitt av de norske verdiene?

Donald Trump har i lang tid vært motstander av bruk av munnbind i offentligheten og han har nektet for sine svake smittevernstiltak. I tillegg toppet det seg da presidenten foreslo å sprøyte antibac intravenøst inn i blodårene. Når media stiller spørsmål ved dette; er det i hans øyne fake news.

Men Erna, hun tier som vanlig.

I dette tilfellet forstår jeg det godt, hvorfor skal man uttale seg om noe som er så åpenbart patetisk. Hennes reserverte holdning er på mange måter klok.

Allikevel finnes det tider hvor hun burde snakke ut mot den amerikanske presidenten. Spesielt når han i tirsdagens debatt presterte å oppfordre til ytterligere amerikanske opprør, og at han ikke klarte å ta avstand fra Proud Boys.

Sist jeg sjekket var likestilling en viktig norsk verdi.

Proud Boys har flere ganger uttalt at de ønsker kvinnen tilbake i de gamle kjønnsrollene, på kjøkkenet og ved barnesengen. De skal med andre ord ikke være i arbeid.

Erna, du er jo en fremtredende kvinne, hvorfor sier du ikke noe på dette? Likestilling, feminisme og kvinnekamp har banet vei for at vi kan ha kvinnelig næringsminister, kvinnelig utenriksminister og ikke minst kvinnelig statsminister. Men Erna, hun tier som vanlig.

Proud Boys er også svært innvandrerfiendtlige.

De ønsker et «rent» USA med den gamle, vestlige modellen som samfunn. De priser kolonialismen, og mener det er det beste som har skjedd Afrika og Asia. Den vestlige kulturen er den riktige og den beste. Sist jeg sjekket var nestekjærlighet og viktigheten av et multikulturelt samfunn en viktig norsk verdi.

Er ikke vi nordmenn glad i naboen vår? Mener ikke vi at samhold og respekt for din neste er viktig for samfunnet vårt? I mars ropte vi ut i felles alarm om at dugnadsånden måtte dras i gang, fellesskapet skulle vinne. Vi klappet for sykepleierne, vi bidro til fellesskapet. Hvorfor er statsministeren vår forstummet når verdens mektigste mann støtter et splittet samfunn, og ikke minst; støtter rasisme.

Men Erna, hun tier som vanlig.

Ja, jeg er sint. I tillegg er jeg frustrert og flau. For dette handler ikke bare om at Erna var reservert etter tirsdagens debatt. Det har blitt statsministerens mønster helt siden hun fikk stillingen.

Da kineseren Liu Xiaobo fikk utdelt nobels fredspris for blant annet å øke graden av ytringsfrihet i Kina, ble Norges relasjon til Kina turbulent, og mediedebatten fyrte løs. Enda verre ble det da Xiaobo ble dødssyk i kinesisk fengsel og EU skrev et krav om frigivelse fra fengsel for å få medisinsk hjelp.

Blant dem som støttet oppropet var 28 EU-land, men Erna, hun tiet som vanlig.

Dette tilfellet handlet om kineseres rett til ytringsfrihet og ikke minst Xiaobos rett til liv, den mest fremtredende menneskerettigheten av dem alle. Regjeringen har i de siste ukene snakket frem og tilbake om ytringsfrihet som en av de viktigste norske verdiene, arven fra 1814.

Da må jeg ærlig innrømme at jeg klør meg i hodet når høyreekstremistiske grupper som SIAN får lov til å diskriminere minoritetene i Norge, men når mennesker, som Liu Xiaobo, kjemper for å anskaffe denne rettigheten, da tier regjeringa.

Trump har blitt syk, og flere folk godter seg kanskje over det.

Forståelig nok, for det er da ganske ironisk at mannen som foreslo intravenøs antibac før munnbindsbruk har blitt smittet av covid-19. Men Erna, hun tiet ikke, noe som er svært uvanlig. Hvorfor er det en norsk verdi å slå ned på latterliggjøring av det ironiske, fremfor å slå ned på Trump når han støtter Proud Boys?

Jeg skjønner selvsagt at både tilfellet med Liu Xiaobo og Trumps støtte til høyreekstremisme er tilfeller hvor diplomatiske relasjoner, handel, samt militært og økonomisk samarbeid står på spill. Vi nordmenn var ikke blinde for at fiskeindustrien sto på spill etter fredsprisutdelinga. Og vi er ikke blinde for at NATO og Norges forhold til USA står på spill nå.

Allikevel mener jeg at noen ganger burde de norske verdiene gå foran pengene.

Fordi likestilling, mangfold og ytringsfrihet er viktige verdier for den vanlige nordmann. – Det er oss regjeringa representerer. Jeg ønsker meg derfor en mer standhaftig statsminister, en med bein i nesa når det virkelig gjelder. Og nå gjelder det mer enn noensinne, fordi høyreekstremisme hører ikke hjemme i dette landet.