Debatt

Drittleiligheter og griske utleiere

Dagens studenter fortjener bedre behandling, og forutsigbarhet i en hektisk og økonomisk trang hverdag.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Den siste uken har det blitt lagt stort fokus på det mange velfortjent betegner som «drittleiligheter» på sosiale medier og i media. Flere aktivister har stått bak kampanjen «reduser husleia» og instagramkontoen «min_drittleilighet» som har fått stor oppmerksomhet.

Les også: Har fått nok av drittleiligheter i Oslo

For vi som representerer studenter både på heltid og frivillig basis er dette fokuset kjærkomment. For virkeligheten er at studenter er en sårbar gruppe som ofte er i økonomisk trange situasjoner, noe mange utleiere dessverre vet å utnytte så mye de kan.

Dette medfører mange utfordringer, og mange blir fanget i uakseptable bosituasjoner når et for trangt studielån ikke gir dem andre valg. Den gode nyheten her er at det er mye som faktisk kan gjøres for å bedre disse utfordringene - men det krever reell vilje og handlekraft fra myndigheter både på statlig og lokalt nivå.

27. juli kom Norsk studentorganisasjons årlige studentboligundersøkelse. Den viser at dekningsgraden på studentboliger nasjonalt ligger på 14.87%.

For studenter tilknyttet Student-samskipnaden SiO i Oslo og Viken ligger dekningsgraden nå på 13,88%. Det er en liten økning fra 13,19% i fjor, men fortsatt langt fra bra nok.

Les også: Flere norske studenter får hybel i Oslo

Fra statens side må man bevilge mer penger til nye studentboliger, slik at vi kan nå målet om 20% dekningsgrad for studenter. Penger til oppgradering av eksisterende bygningsmasse må også bevilges, og bør bli en del av årlige faste statlige bevilgninger slik at det ikke er studentene som må lide av en bygningsmasse det i verste fall ikke går an å leve i.

Dette vil koste penger, men det er også en investering i at studentene som skal videreutvikle fremtidens samfunn får en trygg og forutsigbar studietid som vil tjene samfunnet både nå og i fremtiden.

Her i Oslo kan kommunen bli bedre til å skape forutsigbarhet for samskipnaden ved å tilrettelegge for flere arealer til nybygg. Selv om økt finansiering som nevnt over vil bidra til økt dekningsgrad, har det lite å si om man ikke har arealer disponible til å få det bygget.

Kommunen kan bli bedre til å forstå det skrikende behovet som oppstår hver studiestart etter flere studentboliger og tilrettelegge deretter på en forutsigbar måte.

Les også: Tar 5.600 kr for rom på 4,5 m²

Flere, og ikke minst bedre studentboliger vil gi studenter mer handlingsrom og større evne til å sette krav på lånemarkedet og derav sørge for at færre havner i en situasjonen hvor man blir utnyttet av utleiere som ikke har studentenes velferd i tankene.

Det er alle utenom griske utleiere tjent med. En ganske god deal om du spør meg.

Slik det i realiteten fungerer i dag er at store deler av studielånet som allerede er trangt for de fleste går rett ut av lomma på studentene hver måned, og inn til å nedbetale lånet til mennesker som ofte har tatt opp lån for flere leiligheter samtidig med tanke på maksimal profitt. Vi mener det er en usosial og uholdbar løsning som krever handling.

Dagens studenter sitter på fremtidens løsninger, og fortjener bedre behandling, samt ordninger som skaper forutsigbarhet i en hektisk og økonomisk trang hverdag.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra: Debatt