Debatt

Ikke rør abortloven

KrF har valgt å gå til høyre. Et hovedargument for partiet var det flere kalte «en historisk mulighet» til å få strammet inn kvinners rett til abort.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Statsminister Erna Solberg drev i forkant av KrFs veivalg et rått spill der hun la abortloven i potten. Nå har sannhetens time kommet, og partene gjør seg klare til å sette seg ned og forhandle om kvinners rettigheter.

Som ventet forsøker Erna Solberg å påstå at en endring i abortloven ikke egentlig har noen praktisk betydning. Det er bare snakk om å forandre på en ordlyd som visstnok oppleves diskriminerende, ifølge henne. Venstres stortingsrepresentant Abid Raja, som nå må kunne sies å være klar norgesmester i dobbeltkommunikasjon og vingling, sier at han åpner for å «justere lovteksten», bare dager etter at han slo fast at han «stenger døra på vegne av Venstre».

Det er trist å se en politiker så totalt strippe seg selv for troverdighet som Raja nå gjør. Men langt tristere er det å høre nytalen fra Erna Solberg og Høyre. KrF har en klar forventning om at en endring av abortloven skal gi færre aborter. Høyres nestleder, Bent Høie, sier det samme. Han står for det foreløpige lavmålet i denne debatten med sitt utspill om at han, som homofil og dermed også tilhørende en minoritet, forstår at folk med Downs opplever paragraf 2c i abortloven som diskriminerende. Høie trekker også paralleller til borgerrettighetskampen i USA.

Det er helt unødvendig å bruke ord som «sorteringssamfunn» og «downsparagrafen». Abortlovens paragraf 2c handler ikke om det. Den handler om å gi kvinner en objektiv rett til å få innvilget abort i nemnd etter 12. uke dersom fosteret kan få eller har alvorlig sykdom eller skader. De overveldende fleste abortene som tas etter denne paragrafen er fostre som ikke har Downs.

En endring av loven vil selvsagt ha praktisk betydning. Å påstå noe annet er direkte respektløst. Hvor dumme tror egentlig regjeringen at norske kvinner er?

Mer fra: Debatt