Debatt

«Når en løgner forteller sannheten»

For god betaling deltok Omarosa Manigault Newman med iver og lyst i fabrikasjonen av løgner og «alternative sannheter» rundt president Donald Trump - inntil hun selv fikk fyken.

I GODE DAGER: Omarosa Manigualt Newman den gang relasjonen til Donald Trump fortsatt var god, under presidentvalgkampen i 2016.
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Dette handler om hvordan notoriske løgnere forteller sannheten. Omarosa Manigault Newman var i nesten ett år en av president Donald Trumps nære medarbeidere i Det hvite hus. Hun tok aktivt del i løgnproduksjonen som preger dagliglivet rundt presidenten, forsvarte ham mot kritikere, og henga seg servilt til et miljø der det kun fantes en rettesnor: Entusiastisk og nesegrus oppslutning om presidenten, uansett sak eller person.

Manigault Newman var også noe så sjeldent som en afroamerikansk medarbeider i Det hvite hus. Hun var Trumps etniske gissel som uavlatelig fortalte at presidenten ikke var rasist.

I utgangspunktet var hun demokrat. Hun forsøkte å få en jobb på et tidlig tidspunkt i kampanjen for Hillary Rodham Clinton. Det lyktes ikke, til tross for at hun langt tilbake hadde en underordnet stilling i Det hvite hus under president Bill Clinton. Men hun hadde også en annen fortid som stjerne i Donald Trumps reality-show The Apprentice.

Når ikke Clinton, hvorfor ikke Trump? Slik ble det. Hun fulgte ham gjennom kampanjen som lønnet medarbeider og inn i Det hvite hus. I mange henseende spilte hun rollen som plakatpike for Trumps appell til afroamerikanere, en ynkelig rolle som hun i dag sier hun angrer på. Ikke desto mindre spilte hun den helt og fullt inntil hun mistet jobben i slutten av 2017.

Les også: Tidligere Trump-medarbeider offentliggjør nytt lydopptak

Men noe må ha skurret. Oppsigelsen fant sted i «the situation room», beredskapsrommet, der ingen lyd skal slippe ut, noe av det aller helligste i Det hvite hus. Men Manigault Newman smuglet med seg opptaksutstyr, i strid med reglementet. Opptaket forteller at presidentens kabinettsjef John Kelly truet med å ødelegge hennes gode (?) navn og rykte dersom hun ikke forlot Det hvite hus i taushet.

Hun mottok også en telefon fra presidenten selv (lydopptak) der Trump sier at han ikke visste om oppsigelsen og at han ikke var glad for den. Endelig ble hun tilbudt en sinekyrejobb til 15.000 dollar i måneden i Trumps neste presidentkampanje, med en kontrakt som er offentliggjort av Washington Post, alt for å holde kjeft.

Det har hun ikke gjort. Den underdanige serviliteten er snudd til hevngjerrig aggresjon i boken «Unhinged», vi kan kalle den «Frigjort». Riktignok er lydopptakene og kontrakten ekte nok og skikkelig dokumentert, men hun kommer også med en rekke andre påstander, noen troverdige, andre mildt sagt mer tvilsomme. At Trump har brukt rasistiske uttrykk lyder ikke utroverdig, men at han skal ha sittet i Det ovale rom og spist papir er en påstand på den mer fantasifulle siden.

Les også: Tidligere CIA-topp kan dra Trump for retten (DA+)

De generelle karakteristikkene av Trump stemmer med hva andre tidligere nære observatører har kommet med: Rasist, fanatiker og kvinneforakter med elendig impulskontroll.

Trumps motangrep på Twitter lyder kjent: Manigault Newman er en tispe, som klynket og bar seg for å få en jobb i hans stab.

Manigault Newmans historie forteller noe langt mer enn hennes kranke skjebne som profesjonell løgnhals for Trump, og forsmådd medarbeider i Det hvite hus. Det dreier seg om en politisk ukultur der det eneste som betyr noe er lojaliteten til den sannsynligvis verste president noensinne i USA (det finnes et par til). I valget av medarbeidere har presidenten samlet rundt seg en enestående samling av spyttslikkere, sjarlataner og ytterliggående politikere. De få med integriteten i behold har forlatt Det hvite hus.

Les også: – Donald Trump kysser og klemmer kvinner helt uten samtykke

Allerede under valgkampen sto skriften på veggen. Utnevnelsen av Paul Manafort til valgkampleder sommeren 2016 hører til noe av det mest spektakulære i amerikansk politikk. Manafort sitter nå buret inne i et fengsel i Alexandria i Virginia og venter på en kjennelse som kan gi ham en alderdom bak murene. Han har sammen med sin assistent Rick Gates (som nå har sviktet ham for å berge sitt eget skinn) svindlet og bedratt for titalls om ikke hundrevis av millioner dollar.

Manafort har stjålet fra banker og staten, og Gates, som har tilstått sine synder, har stjålet fra Manafort. Sistnevnte mottok millioner av dollar fra Viktor Janukovitsj for å forgylle hans kandidatur i USA til stillingen som president i Ukraina. Da Janukovitsj måtte flykte til Moskva, tørket også pengestrømmen opp.

Så har man Michael Cohen, Trumps personlige advokat gjennom mange år, som etter å ha kommet under føderal etterforskning nå har snudd og tystet på presidenten, med opptak av telefonsamtaler for å underbygge sine påstander.

På det mer pittoreske plan har man miljøvernminister Scott Pruitt, som måtte forlate stillingen på grunn av korrupsjon og grådighet, og legen i Det hvite hus, Ronny Jackson, som fikk jobben som leder av Veterandepartementet, også avsatt, på grunn av fyll på jobben. Handelsminister Wilbur Ross er anklaget for å ha stjålet opptil 120 millioner dollar fra forretningskunder. Det finnes andre eksempler, blant dem sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn, som måtte gå etter tre uker for sin befatning med russerne.

Les også: Trump med nytt angrep på Omarosa

Donald Trump har samlet rundt seg et persongalleri som ingen krimforfatter har kunnet sannsynliggjøre. I denne sammenheng er Omarosa Manigault Newman en perifer figur. Det som gjør henne til en mer betydelig skikkelse er hennes vilje til i bokform å fortelle hva hun har sett, observert og gjort opptak av i Det hvite hus, og delvis opplevelsene i «The Apprentice». Hun fremstår ikke som en ulykkelig kvinne som er lurt opp i politisk prostitusjon. For god betaling har hun med iver og lyst deltatt i fabrikasjonen av løgner og «alternative sannheter» rundt presidenten, inntil hun selv fikk fyken.

I så måte kan ikke «Unhinged» med alle sine troverdige – og tvilsomme – påstander kalles annet enn et glimt inn i en verden der narsissismen hersker uten bånd og stengsler, frigjort fra sannhet og faktiske forhold. Men sett i sammenheng med alt annet som er kommet ut om livet inne i Trumps hvite hus (bl.a. «Fire and Fury» av Michael Wolff) dreier det seg om en genuin innsikt i hvordan Donald Trump har omgitt seg med tvilsomme personligheter og rene banditter.

Når trusler og bestikkelser ledsager en oppsigelse, har man noe å skjule. Omarosa Manigault Newman er ikke den første som forteller fra innsiden av Det hvite hus. Sannsynligheten for at hun blir den aller siste virker ikke overveldende – det kan være flere som i bokform forsøker å berge sitt eget skinn.

Les også: Tidligere Trump-rådgiver: – Donald Trump har mentale svekkelser

Mer fra: Debatt