Debatt

En hyllest til Oslo

Det er all grunn til å være stolt av Oslo som har valgt St. Halvard som sin skytshelgen (selv om han var fra Lier).

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi nærmer oss 17.mai, Norges bursdag, med stormskritt. Men like før, den 15.mai, har Oslo sin bursdag. St. Halvard-dagen markeres 15.mai. Og hvem er St. Halvard om ikke Oslos skytshelgen. Han som er portrettert på kumlokk over hele byen.

En av mine beste venner fra barneskolen på Grorud het Halvard. Han er katolikk og tilhørte St. Halvard menighet. Jeg har på en måte hatt et forhold til St. Halvard i mange år. Sist søndag satt jeg i rådhuset i Oslo under en «konfirmasjon». Jeg var sammen med min familie fra Trondheim som betraktet veggmaleriet av St. Halvard, Oslos våpenskjold. Der han sitter med kvernsteinen i sin høyre hånd og de tre pilene i sin venstre. De kjente ikke historien, eller legenden.

Halvard Vebjørnsson ble bare 23 år gammel. Han ble skutt og drept av tre forfølgere mens han rodde ut Drammensfjorden. Hvorfor forfulgte de ham? Fordi han tok om bord en forfulgt, gravid jente, som var beskyldt (urettmessig) for å ha stjålet noe fra et hus. Det var dødsstraff for tyveri i Norge den gang, i 1043.

Da Halvard ikke ville utlevere jenta til forfølgerne skjøt de både ham, jenta og det ufødte barnet. Det er dette tredobbelte drapet som pilene symboliserer. De tre drapsmennene senket liket av Halvard I Drammensfjorden med en kvernstein for å skjule ugjerningen.

Det jeg reflekterte over under «konfirmasjonen» der jeg betraktet veggmaleriet av St. Halvard var hvor flott det var at han var byens skytshelgen. Vi snakker oftere om Oslo som byen med det store hjertet. Det passer godt. Halvard hadde nemlig et stort hjerte. Han hadde ikke vondt I holdningene sine. Han hadde sitt moralske kompass i orden. Han beskyttet en forfulgt. Han ga asyl til en forfulgt, med fare for sitt eget liv.

Det er all grunn til å være stolt av Oslo som har valgt St. Halvard som sin skytshelgen (selv om han var fra Lier). Jeg er stolt av å være Oslogutt (og Grorudgutt) når jeg tenker på at Halvard Vebjørnssons innstinkter og holdninger bidrar til å minne våre politikere i Rådhuset daglig om hvilke forpliktelse de har å leve opp til. Nemlig å være moralske ledere med varme hjerter som beskytter de forfulgte. I forlengelsen av å beskytte de forfulgte kommer kampen mot fremmedfrykt, fordommer og hat.

Gratulerer med St. Halvarddagen – gratulerer med Oslodagen – 15. mai.

Mer fra: Debatt