Debatt

Trond Giske er ferdig

Aps nestleder Trond Giske har brakt sitt parti inn i den største krisen på mange år.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Ap var akkurat i ferd med å komme seg etter valgnederlaget i høst da det smalt. I flere år har det versert rykter om Giskes jakt på yngre kvinner. I 2011 fikk han refs av daværende partisekretær Raymond Johansen for upassende oppførsel overfor en 19-årig deltaker på et AUF-landsmøte. Refsen hjalp ikke.

Da han skulle nomineres som partiets nestleder foran landsmøte i 2015, spurte valgkomiteen ham om det var noe i ryktene. Giske benektet dette og ble enstemmig valgt til Aps nestleder. Hadde det vært valg i dag, ville ikke Giske blitt valgt etter det som nå er blitt kjent. Hvis han ikke trekker seg som nestleder, blir han kastet på landsmøtet om to år.

Trond Giske er uansett ferdig på toppen av Ap. Arbeiderpartiet kan ikke ha en nestleder som er uskikket til å bli leder. Partiet kan heller ikke leve med en ledelse som ikke trekker sammen og der partilederen ikke har tillit til sin nestleder. Av hensyn til partiet bør Giske tre tilbake før han får silkesnoren.

Nestleder Giske har brakt partileder Støre opp i en håpløs situasjon ved ikke straks å fortelle Støre sannheten. Lørdag for en uke side brakte Dagsavisen en sak fra NTB der partilederen kommenterte medieoppslag i Dagens Næringsliv og VG tidligere i uka der Giskes opptreden overfor unge kvinner ble omtalt. Jonas Gahr Støre sa da at han ikke kjenner seg igjen i beskyldningene mot nestleder Trond Giske. En uke senere framstår Støre som partileder som ingen ting har visst, og som helt åpenbart er ført bak lyset av Giske.

Varslingene fra flere yngre kvinner de siste dagene har et så alvorlig innhold at partilederen måtte ta avstand fra Giskes opptreden. Det kommer sent, og ikke veldig godt. Hvis ikke Støre i fortsettelsen håndterer denne saken på en mer kraftfull og effektiv måte, vil det bli stilt spørsmål om Støres lederegenskaper. Faren er stor for at Giske drar med seg Støre i raset.

Hadde Støre vært statsminister og Giske statsråd ville Giske fått sparken på flekken. Så enkelt kan ikke partilederen behandle nestlederen siden Giske er valgt av landsmøtet. Partilederen og sentralstyret kan derimot gi Giske beskjed om at han ikke lenger er ønsket i toppledervervet. Rent formelt kan Giske sitte i jobben fram til nytt landsmøte. I praksis er han da ute av partiledelsen.

Det er mulig å innkalle til et ekstraordinært landsmøte. Støre ble selv valgt til leder på et ekstraordinært møte da Jens Stoltenberg trakk seg. Faren er imidlertid stor for at et ekstraordinært landsmøte vil gjøre rent bord og velge en helt ny toppledelse.

Det vil være folk i partiet og i fagbevegelsen som ønsker å holde Giske flytende. Noen vil hevde at det er innledet en maktkamp for å få fjernet Giske. Dette er ikke utløst av en maktkamp. Giskes upassende oppførsel overfor yngre kvinner har kommet til overflaten som en direkte følge av den internasjonale #metoo-kampanjen. Mediene har kjent til rykter om Giskes kvinnehistorier, men har ikke fått dem bekreftet. I dag tør kvinner i mange bransjer og i politikken å stå fram med sine historier.

Lederen for Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, satte fyr på spekulasjonene om en maktkamp i partiet. På et møte i stortingsgruppa advarte Huitfeldt, som er nær politisk alliert med Giske, mot å bruke rykter om seksuell trakassering i en maktkamp. Det måtte forstås som et forsvar for Trond Giske. Med så dårlige rådgivere rundt seg, er det kanskje ikke så rart at Støre tråkket feil i starten.

Nå tråkker Støre vannet. Han vil ikke si om han har tillit til sin nestleder. Det er opp til Giske selv å gjenoppbygge tilliten, mener Støre. Det blir ikke mulig. Nestlederen i Ap er ikke bare avhengig av bred tillit i partiet. Nestlederen er også avhengig av tillit i folket. Med to unntak (Jagland og Støre) har alle Aps ledere kommet til den jobben fra vervet som nestleder. Det skjer ikke med Trond Giske.

Mer fra: Debatt