Debatt

Hvorfor så sint?

Hva er det egentlig som provoserer så enormt med ledere som spiser salat?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Raymond Johansens byregjering har sittet om lag fire måneder, og én ting er tydelig: Det er utrolig provoserende med politikere som innfører konkrete miljøtiltak.

Det er irriterende med bedrevitere, det er det ingen tvil om. Som de som foreslår for FAU at barnehagens sommerfest bør arrangeres uten papp i år, eller personer som takker nei til deilig Scampi – av miljøhensyn. Hmf! Den nye byregjeringen har satt miljø høyere enn noen av de forrige byrådene, og det vil de at vi som innbygger i Oslo også skal merke.

Men mens foreldre med astmatikerbarn jubler får Byregjeringens miljøtiltak også folk til å føle seg invadert, sett ned på, og hevet over. Noen tiltak berører mange og det er forståelig at folk blir irritert. Men folk blir provosert også når det ikke angår dem selv og det er ganske fascinerende å se på.

Hvis du spiser vegetarisk/sykler/resirkulerer (stryk det som ikke passer), eller enda verre, du INNFØRER kjøttfri mandag i kantina på rådhuset, da signaliserer du følgende: Du vil skille deg ut, du tror du er bedre enn oss andre, du tror du er en smarting fordi du ikke vil gjøre som resten av oss. Indirekte prøver du å gi oss dårlig samvittighet for våre valg og våre måter å leve på.

Strengt tatt bør det jo være mer provoserende for folk at Lan og Raymond oppfordrer oss andre til å leve mer miljøvennlig samtidig som de flesker seg med bacon og ribbesvor på Rådhuset, men nei da, for ved å innføre kjøttfri mandag tar du du avstand fra oss, vanlige folk, og det liker vi ikke! En smilende Lan Marie Berg hjelper ikke på den boblende provokasjonen folk føler, heller tvert i mot. Skal hun fortelle meg hvordan jeg bør leve livet mitt? Tror ikke det!

Det som noen, inkludert undertegnede, mener er modige valg, er for andre en ufattelig provokasjon.

Derfor foreslår jeg følgende: Følg den sittende regjerings strategi. Si minst mulig om saker som kan være kontroversielle. Det betyr ikke at dere ikke skal gjøre det, bare gjør det litt mer i det skjulte! Unngå for all del å skryte og tenk nøye gjennom potensielt upopulære tiltak før dere innfører dem. Helt til slutt;

Kjære rødgrønne Oslo-politikere; Pust med magen og hold ut!

Mer fra: Debatt