Stavanger

Vil ha eget grep om barnehagene

Et flertall i bystyret ønsker at nye barnehager skal være ideelle private eller kommunale. Nå tar Ap og SV i Stavanger opp kampen for lovendring. Stavanger måtte onsdag legge ned en rekke kommunale barnehageplasser.

23. oktober vedtok bystyret i Stavanger at nye barnehager som hovedregel skal være kommunale, eller ideelle private. Hvis flere private oppfyller kommunens krav, skal de private med ideelle formål være prioritert. Ap, SV, KrF, FNB, Rødt og MDG dannet flertallet.

– Vi ønsker å være herre i eget hus. Dette handler om å ha kommunal selvråderett, sier Dag Mossige (Ap), som også sitter i kommunalstyret for oppvekst.

Arbeid for lovendring

Mossige tar saken opp med partifelle Torstein Tvedt Solberg i Utdanningskomiteen på Stortinget. SVs gruppeleder Eirik Faret Sakariassen har vært i kontakt med Rogaland-representanten Solfrid Lerbrekk (SV).

– På Stortinget er det nå flertall for å begrense kommersielle aktører, med Ap, SV, Sp og KrF. Vi ønsker en nødvendig lovendring, sier Sakariassen.

Han vil til livs det han kaller velferdsprofitører.

– I Norge er det fire store, kommersielle kjeder som vokser og vokser. Skattepengene våre bør gå til barnas og foreldrenes beste, ikke for at eierne skal tjene store penger på dette, sier SV-lederen.

Ser mot andre byer

Stavanger SV vil også be partiets stortingsgruppe ta initiativ også mot andre store byer. Oslo-flertallet ville forby kommersielle aktører, men Kunnskapsdepartementet under forrige regjering viste til lovverket og avslo søknaden.

– Stavanger Ap ønsker ikke å forby kommersielle aktører, men i de tilfellene kommunen kan velge, ønsker vi muligheten til å kunne velge en kommunal eller ideell privat barnehage i stedet, sier Mossige.

– Jeg håper at for eksempel KrF ser at de ideelle barnehagene er på vei til å bli spist opp av kommersielle, sier Sakariassen.

Han er opptatt av å ha et høyt nivå på det pedagogiske tilbudet.

– Kvalitetsplanen for barnehagene i Stavanger er superb, men vi har ingen mulighet til å påvirke at private barnehager holder seg til en pedagogisk solid plan, sier Mossige.
Han peker på at barnehageloven er eneste ramme private aktører må holde seg innenfor.

– Høyresiden poengterer ofte hvor viktig barnehagen er for læringen, men jo større andel kommersielle barnehager, jo mindre innflytelse har vi for å få et godt, jevnt pedagogisk tilbud, sier Mossige.

Han mener økende andel kommersielle aktører svekker tiltroen til velferdsstaten.

– Det går ut over folks tillit og tiltro til velferdsstaten når ikke alle skattepengene våre går til beste for barn, foreldre og ansatte i barnehagene, men til aksjeeiere. Dette er ekstra viktig siden dagens regjering har økt maksimalsatsene for foreldrebetaling, en økning langt over lønns- og prisstigningen ellers, sier Mossige.

Duoen peker også på at kommuner ikke kan vedta å legge ned private barnehager selv om barnetallet synker, og at kommunene får ansvaret hvis private barnehager legges ned.

– Lavere sykefravær

FUS-barnehagene er blant de store aktørere i barnehagemarkedet.

– I FUS har vi over 3000 ansatte som jobber hardt for å sette barnet først. Undersøkelser viser at private barnehager har lavere sykefravær enn kommunale, og tilstedeværende voksne er jo en forutsetning for kvalitet, sier kompetansesjef Per-Christian Harr til RA.

Han viser til brukerundersøkelser der private scorer bedre enn kommunale barnehager.
 
– Da er det merkelig at enkelte politikere ikke klarer å se det vesentlige bidraget private barnehager bringer tilbake til samfunnet i form av trygge og sosialt kompetente barn, sier Harr.

Vil ha samarbeid

Han framholder at FUS setter kvalitet i høysetet, og retter oppmerksomhet på forskning og en forskningsbasert praksis, og har ansatte som er stolte og brenner for å gi barn det beste hver eneste dag.

– Våre 176 barnehager ønsker velkommen et tett samarbeid i enhver kommune vi er etablert i, og ønsker kommunens administrasjon velkommen til å observere FUS' pedagogiske praksis og «plan». Kanskje vi til og med kan lære noe av hverandre, i stedet for at Mossige og andre skal gå i skyttergraven. Bli med å sette barnet først, som vi gjør hos oss, oppfordrer kompetansesjefen.

Han er ikke bekymret for en eventuell lovendring.

– Vi ønsker ikke spå om fremtiden, men er ikke spesielt bekymret for dette. Vi registrerer dog at Fylkesmannen i Nordland fant et lignende forsøk på vedtak fra Bodø kommune ugyldig, sier Harr.

Mangfold og kvalitet

Leder i kommunalstyret for oppvekst i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal (H), vil fortsatt åpne for både private kommersielle, ideelle og kommunale aktører.

– Mitt utgangspunkt er at kommunale og private barnehager skal likebehandles. Vi hadde ikke hatt den barnehagedekningen og mangfoldet vi har i dag uten hjelp fra private, sier Hegdal.

Hun er klar på at mangfoldet hever kvaliteten.

– Vi har gode private barnehager i Stavanger, og vi har gode kommunale barnehager, det viktige er at kravene til kompetanse hos personalet og i driften oppfylles, sier Hegdal.

Hun har nettopp vært med på å legge ned flere hundre kommunale barnehageplasser, og mener det er paradoksalt at kommunen ikke kan legge ned private barnehager, men må legge ned de kommunale.

– Så lenge vi går inn og finansierer private barnehager, så bør vi kunne knytte som villkår at også de private skal kunne vurderes når vi må redusere kapasiteten i barnehagesektoren. Det er et paradoks at vi ikke kan stille dette som vilkår, men det tillater ikke dagens regelverk, sier Hegdal.

Hun viser til at målet om at foreldre skal kunne ha barn i barnehage i sitt eget nærmiljø blir vanskeligere å gjennomføre når private skjermes for redusert kapasitet.

– I områder der det allerede er en stor andel private barnehager vil det være langt lettere å få barnehageplass i nærmiljøet, mens vi må redusere kapasiteten på kommunale barnehageplasser i andre områder, påpeker Hegdal.

Legger ned i Stavanger

Kvitodden barnehage, avdeling Ulsberget i Bamsefaret barnehage, avdeling Soria Moria i Mariamarka barnehage og avdeling Veden i Triade barnehage legges ned fra høsten 2018.

Et flertall i kommunalstyret for oppvekst (H, Frp, Venstre, KrF og Sp) vedtok onsdag å avvikle en barnehage og tre barnehagebygg i Stavanger kommune fra høsten 2018.
Mindretallet (Ap og Rødt) ville verken legge ned Veden eller de tre på Hinna. Deres alternativ er å stoppe den planlagte Byfjordparken barnehage AS. Den bygges på toppen av et næringsbygg i Kalhammeren.

Færre barn

Nedgang i barnetallet er årsaken til at politikerne velger å stenge barnehager og avdelinger.

På grunn av nedgang i barnetallene vedtok kommunalstyret å avvikle Kvitodden barnehage, avdeling Ulsberget i Bamsefaret barnehage, avdeling Soria Moria i Mariamarka barnehage og avdeling Veden i Triade barnehage.

I vedtaket heter det også at driften av avdeling Djupamyrå i Bamsefaret barnehage skal opprettholdes. Videre drift av Djupamyrå og Ulsberget skal ses under ett, «for å sikre at solid kompetanse og relasjoner mellom barn og ansatte i begge bygg videreføres», som det heter når Stavanger kommune oppsummerer vedtaket.

– Ingen uten plass

Barnehagesjef Monica Buvig Stenseth presiserer i en pressemelding at ingen barn skal stå uten barnehageplass som følge av vedtaket.

– Barn i barnehager som avvikles får prioritet og blir tildelt plass før hovedopptaket starter. Foreldre kan komme med ønsker om hvilken barnehage barnet skal bytte til. Styrer vil ha tett dialog med foreldrene og samarbeide med opptakskontoret om å finne gode løsninger, sier Stenseth.

Samtidig mister mange ansatte arbeidsplassene sine, kommunen ønsker å få dem i jobb i andre barnehager i Stavanger.

Tilbys nye jobber

Stavanger kommune har egne retningslinjer for å håndtere det som på byråkratspråk kalles overtallighet.

– Kommunen har gode rutiner for å følge opp ansatte som ufrivillig må skifte arbeidssted. Målet er at alle overtallige tilbys ny jobb innen barnehageområdet før oppstart av nytt barnehageår 2018, sier Stenseth.

Mer fra Dagsavisen