Stavanger

Olaug Bollestad blir ny ­nestleder i KrF:Alt endret seg da mannen ble syk

Nabolaget stilte opp da ­mannens liv hang i en tynn tråd. Det vekket det politiske dyret i Olaug Bollestad (KrF).

– Det kunne blitt en bombe, sier Bollestad.

Nei, hun snakker ikke om det borgerlige samarbeidet, men om da hun som voksen ble med i et byggelag med folk fra vidt forskjellige kommuner i Rogaland. Sammen skulle de skape et nabolag for barna sine på Ålgård.

Selv om Olaug Bollestad (53) er bemerket som en frittalende politiker innad i Kristelig ­Folkeparti, er hun for mange fortsatt ukjent.

Når Bollestad skal fortelle om hvordan hun ble politisk aktiv, forteller hun historien om et unikt samhold i dette nabolaget. Intensivsykepleieren bodde her med stortingsrepresentant Eirin Sund (Ap).

– Vi tenkte at her må vi gjøre noe for å skape samhold. Vi lagde fotballbane, ordnet sankthansfeiring, jeg dirigerte for barnekoret selv om jeg ikke kan en eneste note. Da Norge vant over Brasil, vekket jeg og Eirin alle ungene på feltet og dro ut for å veive med flagget, sier Bollestad.

Da krisen kom

Samholdet i nabolaget vokste i takt med damenes engasjement. Men så tok livet en uventet vending for den da 43 år gamle sykepleieren.

– Mannen min fikk hjerne­blødning, og jeg som jobbet som intensivsykepleier visste at 75 prosent dør momentant, 20 ­prosent overlever, men får ­ødelagt hodet og 5 prosent overlever uten varige mén.

Bollestad kjørte mannen selv til sykehuset med nødlys, og fulgte ham videre til Bergen.

– Jeg kranglet med sykehuset og doktorer og alt, og det er jeg glad jeg gjorde. Mannen min overlevde uten varige mén.

Da krisen var der, opplevde Bollestad at nabolaget stilte opp. De stilte opp med så mye mat og gjærbakst at fryseboksen ble full. Banken ringte og sa at de ikke trakk avdrag, bare renter. Noen malte huset, noen klipte hekken, og noen skiftet dekk på bilen.

– Det var et lokalsamfunn som brydde seg enormt, og da tenkte jeg at slik kan det ikke bare være for oss som kjenner så mange. Sånn bør alle lokal­samfunn være, for alle.

Ønsket av Ap

Nettopp den visjonen var starten på et politisk engasjement som gjorde Bollestad til en attraktiv listekandidat.

Eirin Sund ville gjerne ha henne på listen til Arbeiderpartiet.

– Jeg leste hele parti­programmet til Ap. Det var også noen fra Senterpartiet og Høyre som ville ha meg med. Så spurte KrF. Det var rausheten og de kristne verdiene som gjorde at jeg havnet der.

Hun trodde hun var listefyll, men kom rett inn i kommunestyret.

– Jeg hadde aldri vært på et eneste politisk møte i hele mitt liv. Jeg måtte melde meg inn i partiet, for det var jeg jo ikke.

Utfordrer partiet

KrF-politikeren mener hun er et resultat av demokratiets privilegium til å velge vanlig folk til å styre.

Fire år senere ble hun ordfører i Gjesdal kommune, før hun blefylkesleder og stortingsrepresentant. Nå er hun innstilt som nestleder i KrF.

– Jeg er evig takknemlig for at KrF ikke fikk hetta da det kom inn ei dame som meg i partiet. For jeg mener mye og utfordrer partiet.

Bollestad har tidligere vært ute i Dagsavisen og foreslått gratis p-stav og spiral til tenåringer for å bekjempe abort. Det skapte reaksjoner i partiet. Folk var forbauset.

– «Guri land! Skulle KrF dele ut gratis prevensjon?» Da var jeg glad for at jeg var en voksen dame, sier Bollestad, som likevel vil beskrive KrF som et raust parti.

KrF har fjernet bekjennelsesparagrafen, og KrFU-lederen har ønsket at man i større grad skal invitere muslimer inn som tillitsvalgte i partiet. Det ser ikke Bollestad noe problem med.

– Tillit er noe du får. Det er ikke noe du må gjør deg verdig til verken som muslim eller raddis, sier hun.

Asylbarna

Bollestad legger ikke skjul på at hun opplever det som krevende å samarbeide med Frp. Mest krevende har saken om asylbarna vært.

– For meg er disse barna like viktige som alle andre, og det er ingenting som gjør sterkere inntrykk på meg. Det er en jente fra Rogaland, Neda. Hun opplevde at Norge ikke har plass til henne. At Norge ikke er glad i henne. Hva slags holdninger er det? Nå blir jeg rørt, sier Bollestad med blanke øyne og sprukken stemme.

– Dette er en grunnleggende sak for meg, og det sliter vi med.

Mer fra Dagsavisen