Nyheter

Holdt kokkekurs for barn – vil skape matglede

Denne helgen ble Tomatfestivalen arrangert for 18. gang på Finnøy for å fremme bøndene og tomatene fylket har å by på. Svært populært var det at Ryfylkekokken holdt kokkekurs for de eldste barna.

Brødrene Isak (9) og Aron Landa (11) hadde fått plass på kokkekurset, og hadde gledet seg til lørdagen. Grieg Seafood stilte med fisk, og Ryfylkekokken, Frode Selvaag, var læremester.

– Jeg synes det er veldig kjekt, sier Isak.

– Det er kjekt å lage mat, skyter Aron inn.

– Er du glad i fisk?

– Jeg er veldig glad i laks, når den er stekt, sier han.

Ryfylkekokken, Frode Selvaag, viste barna hvordan de kan lage forskjellige lakseretter.

Frode Selvaag forteller at de arrangerer kokkekurs for barn i alderen 8–14 år for å skape matglede blant dem, og for at de skal få kose seg med laks, som er en viktig råvare for Finnøy.

– Når Grieg inviterer til en så flott lokasjon, så er det helt fantastisk for meg å kunne stå her og ha matkurs, slik at barna får inspirasjon til å spise laks og tomater i mengder, sier han til RA.

I løpet av en kort skoletime lagde han tre retter til barna, som var delt opp i fem grupper. Hver gruppe hadde ti deltakere, og plassene ble fullbooket for over en uke siden.

– Normalt sett ville vi latt ungene gjøre mer selv, men i disse tider viser jeg dem. Vi må tenke praktisk med tanke på covid, sier han.

– Du opplever at de lærer like mye likevel?

– Ja, men man lærer mer av å gjøre ting selv. Jeg vil at de skal kjenne på gleden av å spise og nyte fisk, for det er noe vi må spise mer av, sier Selvaag før han fortsetter:

– Ungene synes det er veldig kjekt.

Søstrene Hanna (8) og Maria Knudsen (9 1/2) hadde også fått plass på kokkekurset.

– Vi gleder oss, sier de til RA i forkant av kokkekurset.

– Vi håper vi kan lære å lage mat, sier søstrene som er på kokkekurs for første gang.

Søstrene Hanna (t.v.) og Maria Knudsen koste seg på kokkekurset.

Festivalsjefen: – En festival for alle

Festivalsjef Silje V. Flesjå forteller RA at Tomatfestivalen arrangeres først og fremst for å fremme gartnerne og tomatene, som er en av de store merkevarene til Finnøy.

– Av hele landets tomatproduksjon kommer 35 prosent fra Ryfylkeøyene, 60 prosent fra Stavanger, og 90 prosent fra Rogaland. Derfor mener jeg det er på sin plass med en tomatfestival, sier hun.

Tomatfestivalen, som er en mat-, kultur- og næringslivsfestival, ble arrangert 19.–22. august på Judaberg på Finnøy. Og, det for 18. gang.

– Det er en festival for alle, og skal ha noe for enhver smak, sier Flesjå.

Det har blant annet blitt arrangert familieløyper med aktiviteter, “Ta sjansen” med Motor Forum, quiz med Dag Otto Lauritzen, og som nevnt Griegs barnekokkeskole med Ryfylkekokken.

– Kokkekurs for barn har vi hatt i mange år, og det pleier absolutt å være en suksess. Vi har Ryfylkekokken med på laget, og han er en god ambassadør for laks og tomater, sier festivalsjefen.

Vi skape oppmerksomhetsrekord

I fjor ble festivalen utsatt for første gang siden 2003, på grunn av koronapandemien. I år synes festivalsjefen at det har vært veldig spennende å lage festival, og forteller at de bestemte seg tidlig for at de ønsket å arrangere uansett hva.

– Vi er kjempeglade og takknemlige for at vi fikk gjort det i år, sier Flesjå, og legger til at alle arrangementer er lagt opp til at det kan gjennomføres med 20 gjester. På grunn av gjeldende koronarestriksjoner har de hatt muligheten til å justere antallet opp.

– Vi har vært opptatt av at vi ikke skal skape publikumsrekord i år, men oppmerksomhetsrekord. Vi ønsket å bygge festivalen videre, men også ta hensyn til smittevernreglene, sier festivalsjefen.

Hun forteller at gjestene ikke har fått den store festivalfølelsen i sentrum i år, slik det har vært mulig tidligere år. Det betyr likevel ikke at det har vært få arrangementer å melde seg på.

– Programmet har vær mer variert enn noen gang. Det har heller skjedd mer enn mindre, men arrangementene har vært mer spredt, sier Flesjå og legger til at de har mottatt mange positive tilbakemeldinger fra gjestene.






Mer fra Dagsavisen