Nyheter

Fylkespolitikere åpne for å innføre omstridt tannlege-rabatt

Flertallspartiene vil å se på muligheten for å ta opptil halve regningen for studenter som velger offentlig tannlege, men både fylkestannlegen og Rogaland tannlegeforening er skeptiske.

– Det vil føre til at en stor gruppe private tannleger ikke får ta del i rabattordningen. Vi ønsker lik behandling av alle tannleger i Rogaland, sier Markas Irlinas, leder i Rogaland tannlegeforening til RA.

Han er lite begeistret for forslaget som ble lagt fram da H, V, KrF, Sp og MDG presenterte 2019-budsjettet for Rogaland fylkeskommune tirsdag. Partiene ønsker å se på muligheten for å dekke opp til 50 prosent av utgiftene knyttet til behandling hos offentlige tannklinikker, og ber om en utredning av saken.

Ordningen er etter modell av Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS), som siden i høst har tilbudt seg å ta opptil halve regningen for studentenes tannlegebehandling. Tilbudet forutsetter at studentene går til en av seks private klinikker som SiS har inngått et samarbeid med. Studentene må også ha betalt semesteravgift til SiS i perioden behandlingen finner sted. Til sammen 13.000 studenter i Stavanger og Sandnes omfattes av tilbudet.

Ordningen til SiS er imidlertid omstridt, kunne RA melde forrige uke. Markas Irlinas, leder i Rogaland tannlegeforening, mener avtalen som SiS har inngått med de seks private klinikkene er konkurransemessig urettferdig for tannlegene som ikke får ta del i den. Den strider også med ordningen om fritt tannlegevalg, uttalte han.

LES OGSÅ: Rogaland tannlegeforening refser ny studentordning (RA+)

Har satt jurist på saken

– Det er uheldig om studenter skal tvinges til å bytte ut en tannlege de er fornøyd med på grunn av denne støtteordningen, sa han til RA.

Det samme påpekte fylkestannlegen i Rogaland, som videre satte spørsmålstegn ved lovligheten av avtalen, som ikke er lagt ut på offentlig anbud. SiS mener på sin side at de ikke har brutt loven.

– Fordi vi ikke mottar 50 prosent av våre inntekter fra det offentlige, er vi ikke underlagt lov om offentlige anskaffelser, sa Ellinor Svela, administrerende direktør i SiS, til RA.

Rogaland tannlegeforening var tidligere i høst i kontakt med SiS og ba dem om å likebehandle alle tannleger, men nådde ikke fram med sitt ønske. De har derfor satt en jurist på saken for å vurdere lovligheten av avtalen.

LES OGSÅ: – Studenter bør kunne velge tannlege selv (RA+)

Skal få beholde tannlegen sin

Fylkesvaraordfører Marianne Chesak (Ap) sier til RA at hun her og nå ikke har nok kjennskap til kritikken mot SiS-ordningen.

– Men siden vi nå ber om en utredning av dette så vil anbud være en sentral del, sier hun til RA.

Ønsket om utredning skjer etter innspill fra Velferdstinget i Stavanger (VT), som er det øverste studentpolitiske organet for alle studenter tilknyttet SiS.

– Årsaken til at vi ønsker å utrede muligheten for samme ordning hos oss er blant annet fordi de fleste studentene i dag har et pasientforhold med en offentlig tannklinikk. Vi ønsker at de fortsatt skal kunne benytte seg av denne tannklinikken, i stedet for å måtte gå til en privat klinikk for samme type behandling, sier Chesak. 

LES OGSÅ: Professor mener tannleger i Rogaland underrapporterer tvangsbruk (RA+)

Alle må med

Fylkestannlegen i Rogaland, Eivind Hauge, hadde ikke hørt om ønsket til fylkespolitikerne før RA kontaktet ham tirsdag.  I likhet med lederen i Rogaland tannlegeforening, er også han skeptisk til rabattordningen.

– Alle tannleger i Rogaland må ha mulighet til å være en del av avtalen, enten de er offentlige eller private, sier han, som mener flere aspekter må belyses før ordningen eventuelt innføres.

– Vi må både se på tannklinikkenes kapasitet og lage en kostnadskalkyle, sier Hauge.

LES OGSÅ: – Brukere med psykiske lidelser og rusutfordringer får ikke gratis tannhelsehjelp (RA+)

Mer fra Dagsavisen