Nyheter

– Studenter bør kunne velge tannlege selv

Studentsamskipnaden i Stavangers (SiS) nye støtteordning fratar studentene fritt tannlegevalg, mener tannhelse-topper i regionen. Velferdstinget i Stavanger ber SiS finne en løsning.

– Jeg forstår at det kommer reaksjoner på ordningen, og SiS må finne en løsning som ivaretar studentenes interesser, sier Anne Marie Lund, leder i Velferdstinget i Stavanger (VT), som er det øverste studentpolitiske organet for alle studenter tilknyttet Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS).

Både leder i Rogaland tannlegeforening og fylkestannlegen i Rogaland gikk i går ut i RA hvor de refset den nye tannstøtteordningen som SiS innførte i høst.

Gjennom ordningen får studenter dekket opptil halve tannlegeregningen av SiS, men bare hvis de går til behandling ved seks tannlegekontorer som SiS har inngått et samarbeid med. Halvparten av dem tilhører samme kjede.

Til sammen 13.000 studenter i Stavanger og Sandnes omfattes av ordningen.

LES OGSÅ: Rogaland tannlegeforening refser ny studentordning (RA+)

Har satt jurist på saken

Ordningen er konkurransemessig urettferdig for tannlegene som ikke er en del av denne avtalen, mener Markas Irlinas, leder i Rogaland tannlegeforening. Den strider også med ordningen om fritt tannlegevalg, uttalte han til RA mandag.

– Det er uheldig om studenter skal tvinges til å bytte ut en tannlege de er fornøyd med på grunn av denne støtteordningen, sa han. 
De har satt en jurist på saken som skal vurdere lovligheten av samarbeidsavtalen, som ikke har vært lagt ut på anbud.

Ellinor Svela, administrerende direktør i SiS, mener på sin side at de har loven i hånd når de har droppet anbudsrunde.

– Fordi vi ikke mottar 50 prosent av våre inntekter fra det offentlige, er vi ikke underlagt lov om offentlige anskaffelser, uttalte Svela.

Velferdstinget i Stavanger støttet opp under den nye ordningen da SiS sendte den ut på høring i januar, ifølge Anne Marie Lund i Velferdstinget.

– Jeg synes først og fremst at det er bra at studenter får dekket tannlegekostnader, men jeg skulle ønske at studenter kunne gå til den tannlegen de selv ønsker. Vi må se hva som er gjennomførbart, sier hun. 

LES OGSÅ: Mener tannleger i Rogaland bryter loven (RA+)

Vil gå i dialog

Lund understreker at det ikke skal være tvil om at SiS gjør noe ulovlig.

– Vi kommer derfor til å gå i dialog med direktør i SiS for å høre hva som har skjedd. Det er viktig at studenter får det de har krav på, men det skal være i tråd med loven, sier hun.

Uavhengig lovligheten av samarbeidsavtalen, mener hun den bør opp til diskusjon i SiS-styret. Der må det vurderes hvorvidt det er prinsipielt riktig å inngå avtaler som favoriserer enkelte aktører.
 
Velferdstinget har mandat til å løfte saker opp i SiS-styret. I tillegg fungerer de som en høringsinstans for SiS og velger deres styrerepresentanter. 

LES OGSÅ: En av tre dropper tannlegen grunnet kostnad

Åpen for annen løsning 

Administrerende direktør i SiS, Ellinor Svela, synes det er vanskelig å se hvordan SiS skal klare å likebehandle tannlegene. Skal studenter få tilbakebetalt penger hos alle tannleger i Norge, eller bare her i regionen? Hvordan skal man gjøre et skille? spør hun, som er åpen for andre løsninger enn dagens. Foreløpig har hun ikke sett en løsning som er administrativt gjennomførbar.

– Med dagens ordning må tannlegene sjekke at studentene har betalt semesteravgift for at de skal få regningen betalt av SiS. Disse papirene ser ulike ut fra de forskjellige utdanningsinstitusjonene. Det er også behandling vi ikke dekker, blant annet bleking av tenner. Vi må derfor inngå en avtale med den enkelte tannlege slik at vi vet at de forholder oss til retningslinjene våre, ellers risikerer vi å få alt mulig rart i fanget, sier Svela til RA.

LES OGSÅ: Ny tannbehandling skal redusere karies

Positivt initiativ

Kunnskapsdepartementet kan ikke svare på hvorvidt SiS eventuelt har brutt loven eller ei når de har valgt å droppe anbudsrunde for samarbeidsavtalen med de utvalgte tannlegene.

– Jeg vet ikke hvilke vurderinger og hvilke anskaffelsesprosedyrer som ligger til grunn for Studentsamskipnaden i Stavangers ordning med refusjon av tannlegeutgifter. Studentsamskipnaden er selv nærmest til å svare på spørsmål om dette, skriver statssekretær Rebekka Borsch (V) i Kunnskapsdepartementet i en e-post til RA.

Hun opplyser at  studentsamskipnadene er organisert som egne rettssubjekter og at de ikke står direkte under departementets styring. Studentsamskipnadenes styre bestemmer, innfor rammene av loven, selv hvilke tjenester de vil tilby studentene. Studentsamskibnadene er basert på brukerstyring ved at studentene selv velger sine medlemmer til styret. Studentene kan velge å ha flertall i styret.

– Studentsamskipnadene faller i utgangspunktet utenfor regelverket for offentlige anskaffelser, men normalt benytter studentsamskipnadene seg likevel av tilsvarende konkurransemekanismer ved anskaffelse av større tjenesteavtaler. 

Borsch synes det er positivt at Studentsamskipnaden i Stavanger ønsker å bidra til dekning av utgifter til tannlege for studentene.

– Å gå til tannlege er viktig, men kan være kostbart – særlig for en som lever på studentbudsjett, skriver hun.

Mer fra Dagsavisen