Kultur

Det ultimate måltidet

Der alt stemmer, ingrediensene, omgivelsene, folkene. Det perfekte feriemåltidet!

Men gud, for et stress det kan være å planlegge det! Timevis går med til tråling av guidebokanbefalinger og restaurantanmeldelser på nettet, tips fra bloggere, matautoriteter og venners (venners) anbefalinger, med påfølgende grundig analyse av deres gastronomiske ferdigheter, hvordan blandingen turist/lokalfolk er på stedet og menysjekk. Vi vil jo ikke bare sitte der med alle de andre turistene og jugeposte på face at vi elsker den stekte, spanske kumagen. Bare det beste av det beste er godt nok! Men hva pokker er ... best? For oss?

Personlige smaksløker skal jo også sikres garantert tilfredsstillelse. Og logistikken passe inn, spisestedet bør ligge innen rimelig sjangleavstand til hotellet, eller smack, der dagens sightseeing ender. Phu! Faren er stor for at vi plutselig blir sultne lenge før, litt for nærme en turistfelle med skumle bildemenyer eller tekst på tysk og kinesisk. Eller at forventningene blir så skyhøye at kvelden slukner som en daff prosecco. Og så må jo regningen stemme. En michelinkveld kan fort bli for dyr, selv i feriemodus, så kanskje vi kan nøye oss med en lunsjvariant i stedet (en mye bedre deal).

Les også: Her får du Norges beste hotellfrokost

Dessuten er det ikke alltid på de dyreste og mest kjente restaurantene du får den beste stemningen – eller beste lokalmaten. Mange high end restauranter blir som deilige luksushotell, de kunne befunnet deg hvor som helst på kloden. Jeg liker at det smaker av sted og karakter. Noen av mine desidert beste matopplevelser har derfor vært fryktelig enkle og ekstremt billige. Som flambert «morning glory» med dryppende fersk ingefær på et nattmatmarked i Thailand. Eller på det libanesiske gatekjøkkenet i Düsseldorf, under neonskilt og med støyende libanesisk fjernsynsopera. Vidunderlig! Eller en uforglemmelig tom yum-suppe på den siste og skakkeste hytta på stranda på Ko Samet, på plaststoler og med tærne i sanden.

For det er jo ofte slik, at det ultimate måltidet ikke helt kan planlegges. Det må bare finnes.

Her er noen matjakttips:

1. Trip Advisor, eller lignende restaurantanmeldersteder, kan være et bra sted å starte. Men resultatene er ofte overveldende, spesielt i større byer. En måte å sortere ut litt på, kan være å velge bort de fem-ti øverste restaurantene (i megabyer, kanskje de 20-30). Der vil det alltid være stappfullt av andre turister som har gått etter toppresultatene. Kikk litt lenger ned i bunken – og du vil sannsynligvis finne restauranter som det er lettere å få bord på, og som er minst like bra. Og der du kanskje ser snurten av noen lokale. Velg restauranter som har mange anmeldelser, og ferske!

2. Finn den lokale «årets beste restauranter»-listen! De fleste større byer har aviser eller (nett) magasiner med slike kåringer. De er oppdatert og pleier å funke bra – i tillegg til at du også treffer lokale! De er også ofte sortert på pris og kjøkken.

3.Se etter køene! Gode matopplevelser kan du like gjerne få fra en gatematsjappe eller på et matmarked. Stor omsetning gir også høyere sannsynlighet for ferske og velpreparerte produkter.

4. Å prøve lokale smaker er gøy, men det er fortsatt en del land der smaksopplevelsene er mer «interessante» enn himmelske. Er du i et slikt land, kan det være en like god idé å velge en restaurant som baserer seg på et helt annet kjøkken. Det gjelder også i multikulturelle byer som London og Berlin, samt mange steder i Øst-Europa.

5. Trangt budsjett? Du må ikke spise på restaurant! Gå på et matmarked eller i en velassortert matbutikk og kjøp med deg lokale spesialiteter som ost, kjøttvarer, nystekt brød og ferske frukter. Få gjerne noen kyndige til å sette sammen et lite utvalg!

6. Spis hjemme hos noen! Søk på nettet etter «dinner with a local» på reisemålet. Mange privatpersoner inviterer turister hjem på et godt, rimelig måltid – alene, eller sammen med andre reisende. Morsomt og sosialt!

7. Lag middagen selv! Bli med på et «hands on»-kokkekurs, der du lærer å lage den gode lokalmaten selv. Da kan du få en ypperlig matopplevelse, som du også kan repetere hjemme.

8. Ønsker du deg Den perfekte kvelden, jug så det monner! Si at det er bryllupsdag, bursdag, jubileum, hva som helst, så du ikke får det minste bordet bak inngangsdøra. Får du det, be om å få bytte. Med én gang! Og husk å bestille bord lang tid i forveien!

9. Sulten. Nå! Trip Advisor og flere andre restaurantnettsteder har nedlastbare guider som du kan bruke for å lokalisere åpne restauranter i nærheten med GPS. Den har riktignok ved enkelte anledninger sendt oss ned noen riktig støvete og mørke bakgater, men som regel har den funka utmerket.

10. Spør lokale! Eller andre reisende, som har vært en stund på stedet.

Les mer: Hva bør du spise hvor, i Italia?

Mer fra Dagsavisen