Verden

Danmark har koronastengt ut februar

Danmark har besluttet å forlenge nedstengingen av landet fram til 28. februar. Også rådet om å unngå reiser til alle andre land, forlenges.

På en pressekonferanse torsdag kveld sa statsminister Mette Frederiksen at det er umulig å lempe på restriksjonene nå.

Hun viste til at helsemyndighetene mener at utbredelsen av den såkalte britiske virusvarianten kommer til å toppe seg i februar.

– Det er akkurat i februar at den nye mutasjonen tar over i Danmark og blir dominerende. Hvis vi samtidig åpner opp på dette tidspunktet, kommer smitten i Danmark til å løpe løpsk svært raskt, sa hun.

Restriksjonene ligner mye på dem som gjelder i Norge nå og innebærer blant annet at de aller fleste butikker må holde stengt.

Les også: Lettelser i ti nedstengte kommuner på Østlandet neste uke

Håper å åpne småskolen

Elever på alle trinn har dessuten digital undervisning, men regjeringen håper det vil være mulig å få de yngste elevene tilbake til skolebenken før 28. februar.

I tillegg til stengte butikker og restauranter er det stans i alle fritidsaktiviteter som foregår innendørs. Det er dessuten innført et tak på fem personer på offentlige arrangementer, men det gjelder unntak for blant annet demonstrasjoner.

I Danmark er det også påbudt å bruke munnbind i alle butikker og i kollektivtrafikken.

Les også: Borgerforslag krever at Mette Frederiksen stilles for riksrett

Ingen vinterferie i utlandet

Danske myndigheter fraråder alle ikke nødvendige reiser og alle reiser ut av landet.

– Vinterferien i utlandet er dermed avlyst for oss alle. Derfor er min klare oppfordring til alle: Hold ut og bli hjemme litt til, sier utenriksminister Jeppe Kofod i en pressemelding.

Også forretningsreiser frarådes, selv om det er visse unntak for levering av varer og tjenester inn og ut av Danmark.

Mer fra Dagsavisen