Kultur

Selger platesamlingen til Knut Borge

Mange kommer til å møte opp når platesamlingen til Knut Borge legges ut for salg i dag.

Knut Borge døde tidligere i år, 67 år gammel. Jazzentusiasten var fast konferansier på Moldejazz fra 1979 til 1989, og ble beskrevet som et jazzhistorisk unikum. Han var også veldig opptatt av blues og underholdt radiolytterne i en årrekke med «Bluesasylet».

Les også: Knut Borge – en dannelsesreisende

Hjemme i stuene på Adamstuen i Oslo var hyllene fulle av plater, og det er disse platene som nå skal legges ut for salg.

– Det ble en heftig budrunde – nesten galskap. Vi måtte ut med mange, mange tusen kroner.

André Bjørnsrud, medeier i bruktbutikken Råkk & Rålls, forteller at broren til Knut Borge kontaktet dem og to andre platebutikker og spurte om de ville kjøpe platesamlingen.

Selv om det ble dyrt, er han glad for at de vant budrunden.

– Det er en utrolig fin samling. Broren Einar fortalte at Borge hele veien har kjøpt musikk han liker, så samlingen bærer veldig preg av hans smak. Det er litt artig.

Råkk & Rålls er en institusjon for alle som fortsatt kjøper plater i Oslo. De holdt først til på Grünerløkka, og senere på hjørnet mellom Rockefeller og Sentrum Scene. Tidligere i år flyttet de inn i en kjeller i Stortingsgata 8. Bjørnsrud har nå fått hele samlingen på plass i det overfylte lokalet.

Les også: «20 spørsmål» legges på is

Ingen klassisk samler

Bjørnsrud mener Borge ikke var en klassisk samler.

– Mange samlere skal ha hele katalogen til en artist. Det er en nevrose mange har. Samlingen til Borge viser at han var mer musikkelsker enn samler, sier Bjørnsrud og legger til:

–  Jeg trodde han var mer en trad-jazz-type. Men det er mye spenstig i samlingen, mye Blue Note og Strata-East. Det er ekstremt mye bra.

Han forteller at det også er mye norsk jazz i samlingen. Og Chet Baker, deriblant et signert eksemplar. Totalt utgjør samlingen rundt 2000 LP-er.

– Samlingen er ekstremt velholdt. Han var veldig pertentlig med platene.

Brødrene vekket jazzinteressen

I et portrettintervju med Dagsavisen i 2015, fortalte Borge om hvorfor det ble jazz og ikke Beatles eller Rolling Stones som fanget hans interesse da han vokste opp på sekstitallet.

– Jeg kom midt oppi Beatles og Stones-kjøret, det var det mine jevnaldrende hørte på. Men min eldre bror hadde jazzplater, og han var mye hjemmefra, så jeg sneik meg stadig inn på rommet hans for å spille plater. Bestekompisen min Finn hadde også en storebror som likte jazz. Så interessen kom på skrått via disse storebrødrene.

Han fortalte at han først lyttet mye til Louis Armstrong og Duke Ellington som spilte swingjazz.

– Men ettersom Finn og jeg begynte å utforske musikken, ble det fort mye mer moderne og rart. Vi forelsket oss fullstendig i en amerikansk pianist og orkesterleder som het Thelonious Monk – en beundring som endte i den rene avgudsdyrkelse.

Les hele portrettet: Jazzhjørnet

Tror det kan bli kø

Samlingen legges ut for salg fredag morgen klokka ti. Bjørnsrud er spent på om det vil være kø når han kommer til butikken.

– Jeg har fått veldig mange henvendelser, og noen har spurt om de må være tidlig ute og stå i kø når vi åpner. Jeg er veldig spent, men jeg har en liten idé om at det vil komme mange, sier Bjørnsrud.

Mer fra Dagsavisen