Innenriks

Oslo-politiet skal slå ned volden – ti områder prioriteres

Oslo politidistrikt skjerper innsatsen i flere prioriterte områder for å få bukt med kriminaliteten. Også i hovedstaden skal politiet komme nærmere, lover politimesteren.

– Vi er bekymret for den økningen som vi har sett i ungdomskriminalitet det siste året. Og vi er spesielt bekymret for økningen innen bruk av vold og bæring av kniv, sa Oslos politimester Ida Melbo Øystese på en pressekonferanse i politihuset på Grønland tirsdag morgen.

Grønland er et av to områder i politiets sentrumsenhet som skal prioriteres i tiden fremover, i likhet med Tøyen.

– Det er noe med at man også i storbyen trenger et politi som er til stede, ikke bare et politi som kjører til og fra oppdrag. Det er noe mange beboere har etterlyst, sier politimesteren til NTB.

Lover mer penger

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og regjeringen har fått kritikk, særlig fra høyresiden, for sine endringer av politiet. Senest tirsdag skrev Høyre-leder Erna Solberg i Nettavisen at hun ikke kan stole på den framstillingen Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum gir av regjeringens satsing på politiet.

Under møtet med polititoppene tirsdag morgen, gjentar Mehl at regjeringen vil tilføre politiet minimum 635 millioner kroner når revidert statsbudsjett legges fram 14. mai.

– Men det kommer mer, legger hun til på spørsmål fra NTB på vei ut fra politihuset.

Maks effekt

– Oslo-politiet har ansvar for å gjøre omprioriteringer innenfor sine rammer. Jeg mener at politiet de siste årene, og spesielt under Høyre-regjeringen, ble altfor sentralisert og gjennomførte en nærpolitireform som ble det motsatte. Nå gjør en omprioriteringer i Oslo sånn at man får flere politifolk ut i førstelinjen, nettopp på den måten vi i Arbeiderpartiet og Senterpartiet mener vi må tenke mer på, sier Mehl til NTB.

Oslo politidistrikt skal uavhengig av hva som måtte komme i revidert statsbudsjett, iverksette en målrettet innsats i ti prioriterte områder for å bidra til økt trygghet og hindre kriminalitet.

– Min jobb er å få maks effekt ut av de pengene vi har, sier Øystese til NTB.

– Disse områdene er valgt ut på bakgrunn av analyser av antall politioppdrag og straffesaker som handler om utrygghetsskapende kriminalitet, omfanget av ungdomskriminalitet, synlige kriminelle nettverk og områder der det er stor opplevd utrygghet blant innbyggerne og lav tillit til politiet, sier politimesteren videre.

Mer politi – men ukjent prislapp

I politiets enhet vest er de prioriterte områdene Majorstuen, Sandvika og Asker sentrum, mens i øst er det Furuset, Mortensrud, Bjørnerud, Veitvet og Bjørndal.

– I disse områdene vil det bli satt inn ekstra tiltak, sier politimesteren.

Tiltakene som settes inn i de ulike områdene, kan variere, men politimesteren viser til at det overordnet handler om ekstra tilstedeværelse både med uniformert og sivile patruljer.

Politimesteren sier hun ikke kan si hvor de skal ta pengene fra og hva de kommer til å nedprioritere for å få til disse endringene.

– Jeg ønsker ikke å forsterke sårbarheten i andre deler av virksomheten ved å gjøre det offentlig kjent. Vi kommer heller ikke til å gå i detalj om budsjett og antall politifolk, sier hun.

Les også: Ta tilbake kontrollen

Skal jobbe videre

Mehl sier regjeringen skal jobbe videre med enda flere tiltak for å få bukt med kriminaliteten.

– Men nå kommer det en pakke fra Oslo-politiet som er et direkte svar på de behovene som man har identifisert. Den er bygget på kunnskap, og jeg er stolt av og takknemlig for at politiet reagerer så aktivt og proaktivt etter en periode hvor jeg tror mange folk både her i Oslo og ellers i Norge har fulgt med på det som skjer og følt at dette ikke er helt greit, sier Mehl.

Les også: FpU-leder Simen Velle ble dømt for narkotikabruk som tenåring

Les også: Nav-forskere: Hovedgrunnen til uføreeksplosjonen blant unge (+)

Les også: Rapport: Kriminelle truer næringsdrivende på Grønland i Oslo

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen